Skip to main content

Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί πρόβλημα και για την Ελλάδα

Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα και πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι δεν έχουμε κρούσματα ισλαμικής τρομοκρατίας στην χώρα μας, κάποιους καθησυχάζει, πιστεύοντας ότι η Ελλάδα θα εξαιρεθεί λόγω του μυθεύματος ότι έχουμε παραδοσιακές σχέσεις με τους Άραβες. Ένα ακόμη στερεότυπο, στο οποίο εδράζουμε την πολιτική μας, όχι επειδή διακριβώσαμε την ισχύ του, αλλά επειδή έτσι μας βολεύει, για να κοιμούμαστε ήσυχοι.

Με τους Άραβες, είχαμε πράγματι καλές σχέσεις, οι οποίες σταδιακά έπαψαν να υφίστανται, στον βαθμό τουλάχιστον που προϋπήρχαν. Ήδη, από την εποχή της μεταπολίτευσης άλλαξε άρδην η πολιτική μας έναντι των Αράβων, και ουσιαστικώς διώξαμε όλους εκείνους που φοιτούσαν στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά κυρίως στις στρατιωτικές σχολές. Λίβυοι, Ιορδανοί, Παλαιστίνιοι, Σύροι, Ιρακινοί, σπούδαζαν στην Ελλάδα και επάνδρωναν την στρατιωτική ηγεσία των χωρών αυτών. Το ίδιο και πολιτικοί, το ίδιο και επιχειρηματίες.

Φαίνεται, ότι υπήρξαν ισχυρές πιέσεις στις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις και η πολιτική μας έναντι των Αράβων άλλαξε άρδην. Οι Άραβες σπουδαστές έπαψαν να έρχονται στην Ελλάδα, η δε πρώτη κρίση υπήρξε με την υποδοχή του Αραφάτ στην Αθήνα, ο οποίος παρουσιάστηκε ως η πιο σπουδαία προσωπικότητα του αραβικού κόσμου, μόνον που δεν εξηγήθηκε στον λαό, ότι δεν έχαιρε καμιάς εκτίμησης στον κόσμο αυτόν, ούτε καν σε όλους τους Παλαιστίνιους. Η μετέπειτα πορεία του άλλωστε το επιβεβαίωσε. Και μετά από λίγα χρόνια, υπήρξε και η προσέγγιση με το Ισραήλ.

Σήμερα δε, οι αποκαλούμενες αραβικές χώρες δεν ελέγχονται από Άραβες, πλην Αιγύπτου, με άγνωστη την διάρκεια παραμονής του στρατηγού Αλ Σίσι στην εξουσία.. Η κυριαρχία στις χώρες αυτές έχει σουνιτικό χρώμα, τόσο ισχυρό ώστε και τους Αλεβίτες της Ελλάδας έχει μετατρέψει εν πολλοίς σε πειθήνια όργανα του τουρκικού Προξενείου. Και δεν είναι άγνωστο, πως το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει την εξάπλωση του σουνιτισμού, έχοντας υποστηρικτή και τον κ. Ερντογάν.

Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα και πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής. Είχα δημοσιεύσει παλαιότερα αποσπάσματα από συνέντευξη του κ. Θέρου, Ελληνοαμερικανού διπλωμάτη, ο οποίος υπηρέτησε στις αραβικές χώρες επ’ αρκετόν διάστημα. Είχε θεωρήσει ότι πράγματι αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, επειδή η χώρα μας έχει παλιά οικονομικά, πολιτικά, και κοινωνικά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή.

«Δεν μπορεί να αποφύγει τις υποχρεώσεις προς τους Ορθοδόξους της Μέσης Ανατολής, προς τους Έλληνες που ακόμα ζουν, προς τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται εκεί, προς το χρήμα που έχουν βγάλει κατά τους τελευταίους τέσσερις αιώνες στην περιοχή αυτή. Αυτά όλα ενδιαφέρουν την Ελλάδα και πρέπει να παίξει έναν έξυπνο ρόλο τηρώντας καλές σχέσεις με όσες περισσότερες Αραβικές χώρες μαζί με το Ισραήλ, δεν λέω ότι πρέπει να πάμε στην μια πλευρά ή στην άλλη», είχε πει ο κ. Θέρος.

Υπάρχουν αυτή την στιγμή μεγάλα κινήματα στον αραβικό κόσμο που θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα της περιοχής. Υπάρχουν Έλληνες μελετητές και επιστήμονες σε think tanks που τα έχουν καταλάβει. Δεν είναι δυνατόν με κανένα τρόπο να πούμε ότι δεν είναι πρόβλημά μας και δεν μας αφορά. Είναι πρόβλημα που μπορώ να πω ότι μέχρι ενός σημείου είναι εξίσου επικίνδυνο για την Ελλάδα.

Υπάρχει μια πληροφορία από τον ρωσικό Τύπο, ότι η Ρωσία είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει τρομοκρατικές επιθέσεις από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι -σύμφωνα πάντα με την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία- συγκεντρώνονται στην Ελλάδα προετοιμαζόμενοι, και όχι μόνον για την Ρωσία. Δεν θα επιμείνω σ’ αυτήν την πληροφορία, αλλά η λογική λέει, ότι δεν μπορεί στις χιλιάδες μουσουλμάνους που έρχονται λαθραία στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν μεταξύ αυτών και ισλαμιστές.

Υποστηρίζω, πως δεν θα κινηθούν για αρκετό χρόνο ακόμη κατά της χώρας μας, επειδή την χρειάζονται αφενός ως χώρα υποδοχής στην Ευρώπη, αφετέρου ως ορμητήριο για επιθέσεις σε βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες. Ας ενδιαφερθεί επί τέλους κάποιος στα σοβαρά με το θέμα των λαθρομεταναστών. Η κα. Χριστοδουλοπούλου απέδειξε πως είναι πρόθυμη να βάλει την φωτιά στο φυτίλι. Κάποιον που να καταλαβαίνει δεν έχει το κυβερνητικό κόμμα;

Ο Μακεδών