Skip to main content

Το Ιράν ψάχνεται για κοινά projects με επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Επενδυτικά σχέδια, έως 40 εκατ. ευρώ, έβαλαν στο τραπέζι των συζητήσεων Ιρανοί επιχειρηματίες. Για ποιους τομείς ενδιαφέρονται, ποια τα προβλήματα.

Συνεργασίες στον τουριστικό κλάδο αλλά και στον χρηματιστηριακό, με την Ελλάδα,  επιδιώκει το ιρανικό κράτος που επιδιώκει παράλληλα ανοίγματα στη διεθνή αγορά και δη σε ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ιράν – που μεγάλο μέρος της οικονομίας του είναι κρατικά ελεγχόμενο-  αναζητεί partners για επενδυτικά projects, ενώ επίσης ενδιαφέρεται για να αντλήσει τεχνογνωσία στην ανάπτυξη και διαχείριση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη στελέχη του Ιρανικού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων τα οποία και παρουσίασαν δύο επενδυτικά σχέδια, που αφορούν τη δημιουργία ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην Τεχεράνη και την περιοχή της Περσέπολης. Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια, ύψους μέχρι 40 εκατ. ευρώ, τα οποία οι Ιρανοί θα ήθελαν να υποστηριχθούν από ξένους ομίλους και, εν προκειμένω, από ελληνικούς ομίλους.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο εντεταλμένος σύμβουλος της CAMEX κ. Β. Μάργαρης,  πέραν των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει για τις ελληνικές επιχειρήσεις τα capital controls ( σ.σ. επενδύσεις στο εξωτερικό), η αστάθεια που υπάρχει σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα, το λεγόμενο country risk, κάνει τους Έλληνες επιχειρηματίες διστακτικούς στο να στραφούν σε μία μεγάλη αγορά της Μέσης Ανατολής, σε μία χώρα πετρελαιοπαραγωγό με πληθυσμό περίπου 82 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν πρόσφατα εκδηλώσει διερευνητικό ενδιαφέρον για τις πιθανότητες συνεργασίας του Χρηματιστηρίου (Iran Fara Bourse ) με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς γενικότερα επιχειρείται διασύνδεση του Ιρανικού Χρηματιστηρίου με Aγορές του εξωτερικού. Βεβαίως, η πιθανότητα μίας τέτοιας σύνδεσης έχει πολλές παραμέτρους και δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι πλειοψηφικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο ελέγχεται από αλλοδαπούς επενδυτές, funds.