Skip to main content

Philip Morris: Η mega-επένδυση, το IQOS και ένα μέλλον χωρίς τσιγάρα

Εγκαινιάζεται το πρώτο και κεντρικό κατάστημα IQOS στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη επένδυση στην «Παπαστράτος» προχωράει.

Mε  τα επίσημα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος IQOS, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Τσιμισκή, επανήλθε στην επιφάνεια η συζήτηση για το επαναστατικό προϊόν της Philip Morris International και την τεράστια επένδυση των 300 εκατ. ευρώ που πραγματοποιεί η πολυεθνική στην θυγατρική της «Παπαστράτος», η οποία πλέον, μέσα από αυτή την στρατηγική «ανατροπή», περνάει από την παραγωγή συμβατικών τσιγάρων στη γενιά των «θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της «Παπαστράτος» και υπεύθυνος της PMI για Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Μάλτα, κ. Xρήστος Χαρπαντίδης, ανέφερε ότι σταδιακά ξεπερνιούνται για γραφειοκρατικά εμπόδια που αφορούν στη μετατροπή και επέκταση του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, σε βιομηχανική βάση για τα  “heets”, τα νέα προϊόντα καπνού που θερμαίνονται και δεν καίγονται.

Όταν ολοκληρωθεί η επένδυση στον Ασπρόπυργο, θα παράγονται εκεί 20 δισεκατομμύρια, heets, δηλαδή  στικς συμπιεσμένου καπνού που χρησιμοποιούνται στην ειδική πίπα του IQOS, αντί για τα 12 δις. συμβατικών τσιγάρων που σήμερα παράγονται.

Όπως είπε ο κ. Χαρπαντίδης, οι πρώτες μηχανές θα παραδοθούν στο εργοστάσιο τον Οκτώβριο και η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο του 2018, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα προχωρούν οι αδειοδοτήσεις και επεκτάσεις κτΗρίων. Το συγκρότημα του Ασπροπύργου θα μπει σε πλήρη παραγωγή “heets”, στα μέσα του 2018.

Με αυτή την μέγα- επένδυση στο IQOS, που θα προσθέσει 400 νέες θέσεις εργασίας στις 800 της Παπαστράτος, η Ελλάδα γίνεται ένα παραγωγικό hub για την Philip Morris, καθώς τα “heets” θα εξάγονται σε περίπου 30 χώρες.

Ο κ. Χαρπαντίδης μίλησε για την μεγάλη επένδυση, των 3 δις., της Philip Morris, στα IQOS και σε ένα «μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου», για μια επένδυση που απαίτησε, εκτός από μεγάλη δαπάνη, και μία δεκαετία στην ανάπτυξη του προϊόντος που περιμένει την αναγνώριση από το αμερικανικό FDA, σαν «προϊόν μειωμένου κινδύνου¨.

Η Philip Morris πήρε το ρίσκο και επένδυσε στο IQOS, όπως και σε άλλα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα που όλα έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό τη μη καύση, είπαν οι κύριοι Χαρπαντίδης και, Αλέξανδρος Χατζόπουλος, του Τμήματος Εταιρικών Υποθέσεων.

Αυτά τα τέσσερα προϊόντα χωρίζονται σε προϊόντα καπνού και προϊόντα νικοτίνης. Στα προϊόντα καπνού είναι το IQOS και το Θερμαινόμενο Προϊόν Καπνού με Άνθρακα, που βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση. Στα προϊόντα νικοτίνης είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που η Εταιρεία δεν προωθεί στην Ελλάδα και, ένα νέο σύστημα έκκλησης νικοτίνης, προϊόν που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά στο εμπορικό δίκτυο προώθησης του IQOS, στόχος της Παπαστράτος είναι, σε συνεργασία με τους αποκλειστικούς της διανομείς, να ανοίξει τουλάχιστον ένα κατάστημα IQOS στην πρωτεύουσα κάθε νομού, ενώ τα “heets” θα πωλούνται και από τα περίπτερα. Έτσι, εχθές άνοιξε IQOS κατάστημα στην Κοζάνη, ενώ πρόσφατα άνοιξαν IQOS και σε Ιωάννινα και Κομοτηνή. Σήμερα, μαζί με της Θεσσαλονίκης, ανοίγει και το IQOS στη Γλυφάδα, ενώ θα ακολουθήσουν καταστήματα σε Σέρρες, Καλαμάτα, Βόλο και Λάρισα.