Skip to main content

Ίλιγγος από το ύψος του ιδιωτικού χρέους-Τα προβλήματα με Εξωδικαστικό

Ο Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δήλωσε δυσαρεστημένος από τους πιστωτές που καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό

Το ύψος του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι κοντά στο ύψος του δημόσιου χρέους, συνιστά τεράστιο πρόβλημα και αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ολιστικά, με εργαλεία όπως ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να έχουν επόμενη ημέρα.

Τα παραπάνω τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με θέμα τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και τη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Το ύψος του ιδιωτικού χρέους δεν είναι ακριβώς γνωστό, αλλά από τα υπάρχοντα στοιχεία τα κόκκινα δάνεια προς τις Τράπεζες ανέρχονται κοντά σε 95 δισ., τα χρέη προς την Εφορία στα 100 δισ και τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε 30 δισ. Δηλαδή πρόκειται για οφειλές που συνολικά φθάνουν στα 225-230 δισ., στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνονται χρέη μεταξύ των επιχειρήσεων ή οφειλές επιχειρήσεων προς εργαζομένους, γι΄αυτό και εκτιμάται ότι το ιδιωτικό χρέος προσεγγίζει σε ύψος το δημόσιο.

Ο κ. Κουρμούσης δήλωσε ότι αν ο νόμος για τον Εξωδικαστικό, που έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2018, δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε ενδεχομένως θα εξεταστεί η παράτασή του ή άλλα εργαλεία και τρόποι μείωσης του ιδιωτικού χρέους.

Ο Ειδικός Γραμματέας δήλωσε ικανοποιημένος ως προς το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από πλευράς επιχειρήσεων και επαγγελματιών για τη ρύθμιση χρεών μέσω του Εξωδικαστικού, αλλά καθόλου ικανοποιημένος από το δεύτερο σκέλος, από τα αποτελέσματα, γιατί καθυστερούν οι πιστωτές και, πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να κρατάνε μήνες και χιλιάδες επιχειρήσεις να είναι εγκλωβισμένες σε διάφορες φάσεις της διαδικασίας. Ο λόγος για τις καθυστερήσεις είναι το προβλεπόμενο, από το νόμο, κούρεμα των οφειλών. Οι Τράπεζες είναι αυτές που κωλυσιεργούν έτσι που μετά τόσους μήνες από την ενεργοποίηση της Πλατφόρμας, ολοκληρώθηκαν μόλις 21 υποθέσεις.

Προσφωνώντας τον κ. Κουρμούση, ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος είπε ότι το Επιμελητήριο διοργανώνει τη σημερινή εκδήλωση προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στις δυσλειτουργίες του μηχανισμού που αφορά στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό.

Απαντώντας στους προβληματισμούς που εκφράζονται από διαμεσολαβητές και επιχειρήσεις ο κ. Κουρμούσης είπε ότι πράγματι τους πρώτους μήνες, από τον Αύγουστο του 2017 που άνοιξε η Πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις, η διαδικασία ήταν πιο δύσκολη και χρονοβόρα γιατί δεν υπήρχαν όλοι οι αυτοματισμοί και η κάθε επιχείρηση έπρεπε να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και δικαιολογητικά. Όμως, πλέον, η Πλατφόρμα έχει συνδεθεί με τις περισσότερες βάσεις δεδομένων και τα πιο πολλά δικαιολογητικά συλλέγονται ηλεκτρονικά ενώ μήνα τον μήνα η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη και ταχύτερη για όσους επιλέγουν να διεκδικήσουν την υπαγωγή τους και τη συνολική ρύθμιση των χρεών τους.

Στον ένα μήνα που άνοιξε η Πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Διακανονισμού για τους ελεύθερους επαγγελματίες περισσότεροι από 7.000 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υπαγωγής ενώ οι επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια των διαδικασιών, ξεπερνούν τις 25.000.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν θα μπορέσει να ελεγχθεί η επέκταση του ιδιωτικού χρέους, με τα νέα εργαλεία που εφαρμόζονται, ο κ. Κουρμούσης είπε ότι υπάρχουν κάποια πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως η έστω μικρή μείωση των κόκκινων δανείων μετά από οκτώ συναπτά χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθάει η συνεργασία της Γραμματείας Δ.Ι.Χ. με τα Επιμελητήρια και τους φορείς, με σκοπό την ενημέρωση επιχειρηματιών και επαγγελματιών, ενώ θετικά μετράει και η βελτιστοποίηση του ηλεκτρονικού μηχανισμού.

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ¨κλείσει το μπλοκάκι¨ αλλά θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε θα πρέπει να κάνουν πάλι έναρξη ή θα πρέπει να ρυθμίσουν τα χρέη τους με κάποιον άλλο τρόπο. Τα υφιστάμενα εργαλεία, είπε ο κ. Κουρμούσης, είναι ο νόμος Κατσέλης- Σταθάκης ή αν πρόκειται για τραπεζικά χρέη μπορούν να το κάνουν μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.