Skip to main content

FlatMe Inn: Επιχειρηματική ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη μέσω Airbnb

Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίας από δραστηριότητα για συμπληρωματικό εισόδημα μπορεί να εξελιχθεί σε οργανωμένη επιχειρηματική δράση.

Η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίας, το Airbnb που γνωρίζουμε περισσότερο στην Ελλάδα όπως και άλλες πλατφόρμες του ιδίου τύπου, από παράλληλη δραστηριότητα και συμπληρωματικό εισόδημα, γίνεται business, οργανωμένη και συστηματική επιχειρηματική δράση, που δημιουργεί μία ιδιαίτερη αγορά στον κλάδο της φιλοξενίας η οποία λειτουργεί ενισχυτικά στην τοπική οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το FlatMe Inn του κ. Πάνου Ρεμούνδου.

Το FlatMe Inn, επιχείρηση που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2017 και η οποία πρωτοδραστηριοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μέσω της πλατφόρμας του Airbnb, με πέντε κατοικίες και 22 κλίνες, μόλις το Φεβρουάριο του 2018, εμπλουτίζει με γρήγορους ρυθμούς το χαρτοφυλάκιό της αξιοποιώντας την οικονομία διαμοιρασμού, σε σημείο που να θεωρεί ρεαλιστικό στόχο, ως το τέλος του έτους, να διαχειρίζεται 15 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη, με στόχο και επεκταθεί και εκτός πόλης.

«Αυτά τα πέντε διαμερίσματα, που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και στην παραλιακή ζώνη από το Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, μπορούν στους επόμενους μήνες να γίνουν 15 αλλά στη συνέχεια και περισσότερα. Επίσης, βλέπουμε την Χαλκιδική, που ήδη δουλεύει πολύ με Airbnb αλλά και ορεινές περιοχές όπως το Λιτόχωρο», είπε ο κ. Ρεμούνδος ο οποίος επέμεινε στην άποψη ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν πλήττει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν, καθώς απευθύνεται σε επισκέπτες που αναζητούν μία διαφορετικού τύπου φιλοξενία αλλά συχνά και εμπειρίες πιο κοντά στον τρόπο ζωής των κατοίκων, που θέλουν να γνωρίσουν.

«Η φιλοξενία είναι στο στοιχείο του Έλληνα γι αυτό και εμείς, στο FlatMe Inn, θεωρούμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών μπορεί να είναι μία βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα για εκείνους που θέλουν να την αναπτύξουν, οργανωμένα και με συστηματικό τρόπο, διαχειριζόμενοι είτε δικά τους ακίνητα, είτε ιδιοκτησίες τρίτων», πρόσθεσε ο κ. Ρεμούνδος, υπογραμμίζοντας το «οργανωμένα» και «συστηματικά».

Έχοντας γνωρίσει την πόλη και τη δημιουργική της οικονομία, μέσα από το Creativity Platform και το HandPeak, ο Πάνος Ρεμούνδος και η ομάδα του FlatMe Inn, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση ακινήτων, μέσω του sharing economy και του Airbnb και στη συνέχεια και από άλλες πλατφόρμες του ιδίου τύπου.

«Θέλουμε να συνδέσουμε τη φιλοξενία με άλλες δραστηριότητες όπως είναι οι περιηγήσεις, οι επισκέψεις σε εργαστήρια τοπικών δημιουργών, η γαστρονομία, εμπλουτίζοντας έτσι και το τουριστικό προϊόν της πόλης. Παράλληλα, μέσω του Airbnb, το FlatMe Inn όπως και άλλες ανάλογες προσπάθειες -επιχειρηματικές και μη- ενισχύουν την οικονομία των τουριστικών υπηρεσιών και επιδρούν θετικά σε σειρά επαγγελμάτων, που για παράδειγμα αφορούν ανακαινίσεις ακινήτων, συντηρήσεις, υπηρεσίες καθαριότητας, λογιστικές και νομικές υπηρεσίες».

Στην αρνητική κριτική που από διάφορες πλευρές διατυπώνεται για τη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών, ο κ. Ρεμούνδος δίνει συγκεκριμένη απάντηση: «Σε ένα ανοικτό μοντέλο οικονομίας, υπάρχει χώρος δραστηριοποίησης σε ιδιαίτερα τμήματα της αγοράς, αρκεί να  τηρούνται οι προδιαγραφές, οι κανόνες λειτουργίας και να καταβάλλονται οι αναλογούντες φόροι. Το FlatMe Inn, είναι υπέρ ενός σαφούς, καθαρού και φορολογημένου Airbnb».

H βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών έπιασε γιατί αποδείχθηκε ένας αποτελεσματικός τρόπος εκμετάλλευσης κατοικιών που ήταν κλειστά επί χρόνια, αλλά και επαγγελματικών χώρων, βιοτεχνικών ή γραφείων, που μπορούν να αλλάξουν χρήση, δημιουργώντας τη βάση για μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης, έδωσε λύση και σε ιδιοκτήτες ακινήτων που μετακομίζουν σε άλλες πόλεις ή που πλέον ζούν εκτός Ελλάδος, αλλά θέλουν να έχουν τη δυνατότητα για κάποιες περιόδους να έρχονται πίσω και να μένουν στα σπίτια τους.

Φωτογραφία: Έβελυν Φώσκολου

 «Υπάρχουν πολλά ακίνητα, κατοικίες αλλά και επαγγελματικά ακίνητα, που μπορούν να αξιοποιηθούν, στο κέντρο ή και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Το κάθε ακίνητο, εάν πληροί τις απαιτήσεις κι ανάλογα με την τιμή, μπορεί να βρει τη δική του πελατεία.

«Μάλιστα, αρκετοί μεσίτες που αντιλαμβάνονται ότι η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με την κλασική μορφή μίσθωσης, συνήθως επαγγελματίες νεότεροι σε ηλικία και πιο ευέλικτοι, δίνουν χώρο στα site τους και σε μισθώσεις Airbnb».

Ο κ. Ρεμούνδος εκτιμά ότι όταν ενεργοποιηθεί και στην Ελλάδα το εργαλείο experiences του Airbnb, η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών θα γνωρίσει μεγαλύτερη ανάπτυξη ακριβώς γιατί θα απαντά περισσότερο στο ιδιαίτερο είδος φιλοξενίας που επιζητεί αρκετά μεγάλος αριθμός τουριστών.  

[Κεντρική φωτογραφία: Ιωάννα Φωτιάδου]