Skip to main content

Το Ευρωκοινοβούλιο μπλόκαρε συμφωνία με ΗΠΑ για την κοινοποίηση τραπεζικών δεδομένων

Το βέτο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συμφωνία για τη διαβίβαση στις ΗΠΑ τραπεζικών δεδομένων πολιτών της ΕΕ προκάλεσε την δυσαρέσκεια των ΗΠΑ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπλόκαρε σήμερα με καθαρή πλειοψηφία μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που επιτρέπει να διαβιβάζονται στις ΗΠΑ τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Με 378 ψήφους έναντι 196, το Ευρωκοινοβούλιο άσκησε για πρώτη φορά το δικαίωμα βέτο στις διεθνείς συμφωνίες που του δίνει η νέα συνθήκη της Λισσαβώνας για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το Νοέμβριο από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να συνεχίσουν «να παρακολουθούν τα ίχνη» της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας χρησιμοποιώντας τραπεζικά δεδομένα που συγκεντρώνονται από τη Swift, μια εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, το δίκτυο της οποίας χρησιμοποιούν 8.000 χρηματοπιστωτικοί θεσμοί.

Όμως οι ευρωβουλευτές ακολούθησαν τη σύσταση που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις ελευθερίες των πολιτών, η οποία είχε εκφράσει ανησυχίες για την προστασία των ευρωπαϊκών προσωπικών δεδομένων και είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέων διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου για να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για το θέμα αυτό.

Οι Αμερικανοί, αλλά και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ασκούσαν εδώ και μερικές ημέρες έντονες πιέσεις για να ανατρέψουν το κλίμα και να διασώσουν τη συμφωνία, που θεωρούν πως έχει κρίσιμη σημασία για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Δυσαρέσκεια για το βέτο της Ε.Ε. οι ΗΠΑ

Το βέτο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί «πισωγύρισμα για την αντιτρομοκρατική συνεργασία», ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες» με αυτή την ψήφο, προσθέτει η σχετική ανακοίνωση. «Διακόπτει ένα σημαντικό αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα» το οποίο «συνέβαλε με τρόπο σημαντικό στις κοινές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».