Skip to main content

Το έργο των ελληνικών επιχειρήσεων του Κατάρ εξήρε ο Σ. Κουβέλης

«Είστε στην πρωτοπορία της επιχειρηματικότητας, ασκώντας εξωστρεφή πολιτική σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο και η ελληνική κυβέρνηση θα σας στηρίξει», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκεπτόμενος τ
«Είστε στην πρωτοπορία της επιχειρηματικότητας, ασκώντας εξωστρεφή πολιτική σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο και η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στηρίξει με συνέχεια και συνέπεια τις προσπάθειές σας», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης επισκεπτόμενος τα εργοτάξια των ελληνικών εταιριών στο Κατάρ.

Ο κ. Κουβέλης επισκέφθηκε επίσης το Μαργαριταρένιο Νησί (Pearl Island), το τεχνητό νησί με κατοικίες, εμπορικά κέντρα και τμήματα με κανάλια που μιμούνται το βενετσιάνικο τοπίο, ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο, στο οποίο η εταιρία J&P ΑΒΑΞ έχει αναλάβει σημαντικό κομμάτι. Το έργο της ελληνικής εταιρίας έχει προϋπολογισμό 800 εκατομμύρια δολάρια, στο οποίο επίσης απασχολούνται εκατοντάδες μηχανικοί και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι και περιλαμβάνει την κατασκευή έργων υποδομής, περίπου 1.000 διαμερίσματα και δεκάδες επαύλεις.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ξεναγήθηκε και στον οδικό δακτύλιο που έχει σχεδόν ολοκληρώσει η εταιρία TERNA και ενημερώθηκε για το εμπορικό κέντρο που έχει αναλάβει να κατασκευάσει, στον πιο κεντρικό δρόμο της Ντόχας, προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ενδιαφέρον του κ Κουβέλη στράφηκε γύρω από τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στη δουλειά τους, αλλά η γενική απάντηση ήταν ότι οι Έλληνες έχουν τη γενική αποδοχή και των Αρχών και των τοπικών κοινωνιών, τονίζοντας ότι «μπορούν να έρθουν κι άλλες ελληνικές εταιρίες εδώ».

Στο ερώτημα του υφυπουργού, κατά πόσο οι παραγγελίες για τα υλικά και τον εξοπλισμό αυτών των έργων, γίνονται στην Ελλάδα, σε ελληνικές εταιρίες, η απάντηση ήταν ότι θα μπορούσε να συμμετέχει περισσότερο η ελληνική αγορά, αν τα προϊόντα μας ήταν περισσότερο ανταγωνιστικά, σε τιμές, ποιότητα και συνέπεια.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο εργοτάξιο του νέου αερολιμένα, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο κ Κουβέλης τόνισε ότι το σημαντικό μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ότι «η ελληνική πολιτεία σάς νοιάζεται, παρακολουθούμε την πορεία σας. Η Ελλάδα ξαναζωντανεύει τις σχέσεις της με τον Αραβικό Κόσμο και αυτό θα το κάνει με συνέχεια και συνέπεια».

Το Εμιράτο των 800.000 κατοίκων, υπό τον Σεϊχ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι, το οποίο αποτελεί τον πρώτο προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο (LNG) έχει αναδειχθεί μεταξύ των πρωτοπόρων του Κόλπου, με ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή ΑΕΠ παγκοσμίως και σχεδιάζει τη διαφοροποίηση της οικονομικής του πολιτικής - πέραν του τομέα του φυσικού αερίου - με σημαντικά έργα υποδομής, αεροδρόμια, λιμάνια, ζεύξη με γειτονικά εμιράτα, μετρό, τεχνητά νησιά τουριστικού προορισμού, φιλοδοξώντας να αποκτήσει κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Η εταιρία ΑΚΤΩΡ, σε κοινοπραξία με εταιρίες κυπριακών και ιταλικών συμφερόντων, έχει αναλάβει την κατασκευή του νέου αερολιμένα της Ντόχας, προϋπολογισμού 1,3 δισεκ δολαρίων, στην οποία απασχολούνται 200 Έλληνες και 300 Κύπριοι μηχανικοί και 10.000 ακόμη εργαζόμενοι. Το έργο, από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βάση συντήρησης των μεγαλύτερων τύπων αεροσκαφών (ήδη ο ανανεωμένος στόλος του Κατάρ περιλαμβάνει περισσότερα από 90 αεροσκάφη ενώ εκκρεμούν 20 και πλέον νέες παραγγελίες), χωριστή βάση συντήρησης του στόλου του Εμίρη, εμπορευματικό σταθμό με αυτοποιημένα συστήματα, ψυχρούς χώρους αποθήκευσης, χώρους αποθήκευσης ιατρικών προϊόντων, χώρους παραμονής ζώων (που μετακινούνται για το προσκύνημα στους ιερούς τόπους της Σαουδικής Αραβίας).

Υπό τη φροντίδα των ελληνικών εταιριών τελεί και το σχολείο, το οποίο μόλις άνοιξε τις πόρτες του στη Ντόχα, για τα παιδιά των εργαζομένων αλλά και των μικτών γάμων, που ζουν στο Κατάρ. Είναι 40 παιδιά και διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού 3 φορές την εβδομάδα, από τη δασκάλα Αντιγόνη Πάντζιου, η οποία δέχθηκε τον υφυπουργό με μεγάλη χαρά και υποβάλλοντας το αίτημα για περισσότερα βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και την ένταξη του σχολείου στα προγράμματα της ομογένειας.