Skip to main content

Το επιχειρείν, τα αυτονόητα και η σημερινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Στην Ελλάδα του καλοκαιριού του 2015 κανείς δεν ασχολείται με την πραγματική οικονομία. Με αυτό που λέμε δουλειές. Με το πώς «γυρίζει» το χρήμα...

του Γιώργου Δώρα

Κατακαλόκαιρο και αντί για μπάνια και διακοπές οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι, Ομοσπονδίες) συσκέπτονται σήμερα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο για να εξετάσουν την κατάσταση στην αγορά και στην οικονομία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να βγει ένα ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, στο οποίο θα αναφέρονται δύο πράγματα:

Πρώτον, να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, που αν γίνουν θα τραυματίσουν ακόμη περισσότερο την ήδη μισολιπόθυμη οικονομία. Τρίτες εκλογές σε οκτώ μήνες!

Δεύτερον, να ληφθούν μέτρα για την κατά το δυνατόν επαναφορά της λειτουργίας της αγοράς στα προ τραπεζικής αργίας επίπεδα. Για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, για τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, για τη ροή του χρήματος, για τις εισαγωγές, για τις εξαγωγές, για τον τουρισμό, για την παραγωγή.

Άδικο έχουν; Αν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι εγκληματικό στη χώρα είναι ότι κανείς δεν ασχολείται με την πραγματική οικονομία, σε κανέναν επίπεδο. Εκτός φυσικά από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουν «το σπίτι τους να καίγεται». Η κυβέρνηση απλώς προεδρεύει. Προσπαθεί να βρει κοινό τόπο με την τρόικα, συζητάει σε ιδεολογική βάση, βλέπει τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ σε αργή κίνηση και περιμένει τις πρωτοβουλίες του Τσίπρα για τις πολιτικές εξελίξεις. Από την πλευρά τους οι τράπεζες είναι απορροφημένες στην προετοιμασία των νέων stress test του φθινοπώρου και την εξυπηρέτηση των επειγόντων αναγκών της οικονομικής καθημερινότητας.

Στην Ελλάδα του καλοκαιριού του 2015 κανείς δεν ασχολείται με την πραγματική οικονομία. Με αυτό που λέμε δουλειές. Με το πώς «γυρίζει» το χρήμα. Με το πώς παράγεται ο πλούτος. Με όλα αυτά που θεωρητικά πρέπει να δουλεύουν, ώστε η χώρα να εξυπηρετεί τα νέα θηριώδη δάνεια που έχει πάρει.

Κάπως έτσι οι επιχειρηματίες –στη Β. Ελλάδα και στη Ν. Ελλάδα- έχουν μείνει μόνοι τους. Μια μοναξιά που αν ήταν κυριολεκτική, καθαρή κι ατόφια μπορεί να ήταν καλοδεχούμενο. Στο κάτω όσο ανακατεύεται στις δουλειές το κράτος τόσο τις δυσκολεύει. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι επιχειρηματίες έχουν μείνει μόνοι για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που δημιούργησε το πολιτικό σύστημα με τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες του. Που έκλεισε τις τράπεζες και έβαλε ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων. Που οδήγησε την Ελλάδα στον Τρίτο Κόσμο από οικονομική άποψη. Διότι όλη η υπόλοιπη εμπλοκή του κράτους στην πραγματική οικονομία εξακολουθεί να υπάρχει. Η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η πολυνομία, η υπερφορλόγηση. Τα πάντα όλα! Το μόνο που έφυγε από τη… μέση είναι η άσκηση πολιτικής προς άρσιν εμποδίων, που δεν θα υπήρχαν αν συγκεκριμένοι πολιτικοί παράγοντες δεν έπαιρναν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ή μάλλον μη αποφάσεις.

Χωρίς να ωραιοποιούν ή να δραματοποιούν τις καταστάσεις οι κατά τεκμήριον πιο ψύχραιμοι, πιο ενημερωμένοι και πιο νηφάλιοι παράγοντες του επιχειρείν της Β. Ελλάδος επισημαίνουν ότι οι συνέπειες του σοκ των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων θα αναδεικνύονται διαρκώς τους επόμενους μήνες. «Ήδη γυρίσαμε πολύ πίσω» λένε σκωπτικά, αποφεύγοντας να προβλέψουν τη συνέχεια. «Είναι η εποχή να παρακολουθεί κανείς, να ζητάει τα αυτονόητα και τίποτε περισσότερο» σημειώνουν…