Skip to main content

Το εναλλακτικό σενάριο για το χρέος και η πρόταση από το Παρίσι

Τι προβλέπει το σενάριο της ελληνικής κυβέρνησης στην περίπτωση που οι εξελίξεις, όπως όλα δείχνουν, μετατεθούν για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο...

Το σενάριο της επόμενης μέρας έχουν αρχίσει να καταστρώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην περίπτωση που η χώρα δεν πάρει «κάτι» συγκεκριμένο για τη διευθέτηση του χρέους στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Κάτι που θεωρείται σχεδόν δεδομένο πλέον. Τι προβλέπει, λοιπόν, το σενάριο της ελληνικής κυβέρνησης; Ότι οι εξελίξεις μετατίθενται για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο (μετά τις γερμανικές εκλογές). Τότε:

α) Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ελληνικού προγράμματος

β) Η ελάφρυνση του χρέους θα καταλήξει να είναι μικρότερη

γ) Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για μετά τη λήξη του προγράμματος, στο οποίο επέμενε το ΔΝΤ

Στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί και μια άλλη παράμετρος. Ότι η νέα γαλλική κυβέρνηση υπέβαλε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας μία πρόταση που σε λίγη ώρα θα ανανεώσει ο νέος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας και μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Δέσμευση από το Eurogroup πως στην περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλός, τότε η επέκταση της διάρκειας των δανείων και της περιόδου χάριτος θα φτάνει τα 15 χρόνια. Στην Αθήνα η πρόταση αυτή αρέσει. Στο Βερολίνο όμως; Προς το παρόν δεν έχει διευκρινίσει τις προθέσεις του και το πιθανότερο είναι πως δύσκολα θα δεχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο, είναι και αυτή στο τραπέζι.