Skip to main content

Το ελληνικό χρηματιστήριο αναζητά προσανατολισμό...

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν να διαχειρισθούν το μείζον πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης βρίσκεται πάλι η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι δείκτες παραμένουν στα όρια κρίσιμων αντιστάσεων, ενώ απουσιάζουν οι καταλύτες που θα δημιουργούσαν κλίμα και βραχυχρόνια τάση.

Μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» του εξωτερικού με σημαντική παρουσία στο Χρηματιστήριο, όπως η KKR, η BlackRock, η Blackstone, η Third Point, York Capital, Fortress, Lone Star, Fairfax και άλλα μεγάλα διεθνώς private equity funds, παρακολουθούν τις κινήσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, έχουν δώσει εντολή στους διαχειριστές των χαρτοφυλακίων να παραμένουν ανενεργοί μέχρι να διαπιστώσουν πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Τα hedge funds όμως δεν έχουν χρόνο αναμονής και οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη σε επίπεδο εταιρειών θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις της συμμετοχής τους. Για παράδειγμα, μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν να διαχειρισθούν το μείζον πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και τη ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην αγορά μετοχών θα αποτυπωθεί όταν διαπιστωθεί ξανά εισροή φρέσκου χρήματος με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών να ξεπερνά τα 120-140 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα, θα υπάρχει στάση αναμονής και αναζήτηση προσανατολισμού από πλευράς επενδυτών, Ελλήνων και ξένων.