Skip to main content

Το εκλογικό αποτέλεσμα στον Έβρο: Πρωτιά για Νέα Δημοκρατία

Ανεβάζοντας το ποσοστό του κατά πέντε μονάδες από τις εκλογές του Ιανουαρίου έκλεισε για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική αναμέτρηση στον Έβρο.

Ανεβάζοντας το ποσοστό του κατά πέντε μονάδες από τις εκλογές του Ιανουαρίου -με διαφορά περίπου δύο μονάδων πίσω από τη Ν.Δ.- και διατηρώντας τις τρεις από τις τέσσερις έδρες του νομού, "έκλεισε" για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική αναμέτρηση στον Έβρο.

Ειδικότερα, τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα (εκκρεμούν τα αποτελέσματα ενός τμήματος ετεροδημοτών) είναι: Ν.Δ. 33,69%, ΣΥΡΙΖΑ 31,88%, Χρυσή Αυγή 8,71%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,83%, ΑΝΕΛ 4,98%, Ένωση Κεντρώων 3,23%, Το ΠΟΤΑΜΙ 3,03%, ΚΚΕ 2,96%, ΛΑΕ 1,59%.

Ως μία ισχυρή στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώριση και επιβράβευση του αγώνα που κατέβαλε στο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας, αξιολογούν το εκλογικό αποτέλεσμα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τρεις επανεκλεγέντες βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού, Γιώργος Καΐσας, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος, οι οποίοι τονίζουν ότι είναι πρωτοφανές για τον Έβρο, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν την ίδια δύναμη, όσον αφορά τα τελικά ποσοστά των εκλογών.

"Επτά μήνες δείξαμε ένα πρόσωπο καθαρό, με ενδιαφέρον για τα προβλήματα του λαού και δείγματα γραφής διαφορετικής λογικής από εκείνη της συρρίκνωσης και ερημοποίησης του νομού" αναφέρει η κ. Γκαρά.

Η συνεπής στάση μπροστά στα προβλήματα, η μη απόκρυψη των προβλημάτων του νομού και η με κάθε τρόπο κάλυψη των αναγκών του ήταν, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, τα στοιχεία που εκτιμήθηκαν από τους Εβρίτες, οι οποίοι τους δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Αντίξοες χαρακτηρίζει ο κ. Καΐσας τις συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των όσων συνέβησαν εντός και εκτός της χώρας (διάσπαση, capital control). "Ωστόσο" συμπλήρωσε "οι συμπολίτες μας κατάλαβαν ότι σταθήκαμε δίπλα τους, ένιωσαν ότι είμαστε ένα μαζί τους, ότι τους αφουγκραζόμαστε. Δεν είδε τους γραβατωμένους υπουργούς και τις συνοδείες να περνούν δίπλα τους, αλλά απλές συμπεριφορές και μας συμπεριφέρθηκε όπως του συμπεριφερθήκαμε. Αυτό ακριβώς εισπράξαμε απόψε".

Από την πλευρά του, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης επανεκλεγείς βουλευτής της Ν.Δ., κάνει λόγο για ξεκάθαρη εντολή του λαού στον κ. Τσίπρα για εφαρμογή του 3ου μνημονίου, διευκρινίζει ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει μόνο τα μέτρα που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (όπως οι αποκρατικοποιήσεις), σημειώνοντας όμως ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη λόγω της "απλόχερης" στήριξης που έδωσε στην ψήφιση του μνημονίου. Εκτιμά ότι τα όποια προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε εθνικό και όχι δικομματικό επίπεδο από μία κυβέρνηση συνεργασιών, ευρείας αποδοχής , "με τέσσερα ή πέντε κόμματα τα οποία και θα στηρίζουν τον κυβερνήτη" χαρακτηρίζοντας ετοιμόρροπη την επιχειρούμενη κυβέρνηση δύο κομμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχή στον Έβρο "άγγιξε" το 48,59% , παρουσιάζοντας άνοδο συγκριτικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου όπου ανήλθε στο 45%, με τα έγκυρα ψηφοδέλτια να είναι λιγότερα από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του νομού (49.77%) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Ιανουάριο ήταν 53,35%.