Skip to main content

Ένα (ακόμα) εφιαλτικό σενάριο για την ελληνική οικονομία

Δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία συζήτησης Βρυξέλλες και Βερολίνο για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των στόχων το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Επισήμως, η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα και των επόμενων δύο Eurogroup, όπως και του τελευταίου. Ανεπισήμως, ωστόσο, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, όπως και την περασμένη Δευτέρα, έτσι και στο άμεσο μέλλον, θα επιχείρησει να ξεκινήσει τη συζήτηση για την χαλάρωση των προβλέψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομιας, μετά το 2018.

Η διάθεση ωστόσο που υπάρχει στις Βρυξέλλες, ως προς το θέμα, είναι εξαιρετικά αρνητική. Το Βερολίνο δεν συζητά καν το ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα, «οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι χαλάρωση στο πρωτογενές, συνεπάγεται αυτόνομα και έναρξη της συζήτησης για το χρέος», μας εξηγεί πηγή από τις Βρυξέλλες. «Συνεπώς, ξεχάστε το», προσθέτει ορθά κοφτά.

Το πιο «προχωρημένο» σενάριο αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, μάλιστα, αναφέρει ότι «υπάρχουν φωνές στις Βρυξέλλες, που λένε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%, θα μπορούσε να παραταθεί κατά μία δεκαετία!».  Οι θιασώτες του, υποστηρίζουν ότι το Βέλγιο έχει υψηλά πλεονάσματα χρόνια τώρα. «Συνεπώς, γιατί όχι και η Ελλάδα;», αναρωτιούνται.

Πάντως, είναι σαφείς οι ενδείξεις ότι μετά το Brexit, η ΕΕ κάνει προσπάθεια να στείλει παντού μηνύματα αυστηροποίησης. Κι αυτό το αντιλήφθηκαν πρώτοι οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, οι οποίοι καλούνται να μπουν ξανά σε πνεύμα προγραμμάτων και μνημονίων. Οι Πορτογάλοι απείλησαν ακόμα και με διπλωματικό επεισόδιο τους Γερμανούς, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν κάτι συγκεκριμένο...