Skip to main content

Το αιχμηρό δημοσίευμα των FT - Τι απαντά το Μαξίμου

Σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί η εφημερίδα Financial Times - Για μονομέρεια πηγών κατηγορεί την εφημερίδα το γραφείο του πρωθυπουργού.

Σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί η εφημερίδα Financial Times με το πρόσφατο δημοσίευμα της που έχει τίτλο «Ελλάδα: ένα ζήτημα ανεξαρτησίας».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην υπόθεση της ηγεσίας της Τράπεζας Αττικής και την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και του διοικητή της Τράπεζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Οι FT αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είχε ανατρέψει την απόφαση του κ. Στουρνάρα να ανατεθεί η διεύθυνση της τράπεζας στον Θεόδωρο Πανταλάκη.

Η εφημερίδα μάλιστα επικαλείται πηγές που υποστηρίζουν ότι κυβερνητικά στελέχη κανόνισαν με το ΤΣΜΕΔΕ, τον μεγάλο μέτοχο της Τράπεζας Αττικής, να δοθεί η θέση στον «με λίγη γνώση περί τα τραπεζικά» Κωνσταντίνο Μακέδο.

«Το επεισόδιο αυτό επικαλούνται επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως ένα παράδειγμα της αυταρχικής τάσης που λένε ότι γίνεται όλο και πιο ορατή καθώς οι ηγέτες του παλεύουν με την πτώση στις δημοσκοπήσεις και την ανάκαμψη της υποστήριξης για το κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Το εκτενές άρθρο αναφέρεται ακόμα και στην έφοδο των εισαγγελέων διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου Στουρνάνα, περιστατικό που όπως γράφει η FT «ανησύχησε αξιωματούχους της ΕΚΤ και προκάλεσε ευρύτερους φόβους για την προθυμία του κράτους να κάνει χρήση εκφοβισμού για να περάσει το δικό του». Η κα Νικολοπούλου μιλώντας στην εφημερίδα, δηλώνει ότι ο πραγματικός στόχος της εφόδου ήταν ο σύζυγός της.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι μετά από έξι ταραχώδη χρόνια στις σχέσεις Αθήνας-Βρυξελλών «τώρα υπάρχουν φόβοι πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμα μέτωπο στην προσπάθεια της ΕΕ να αναχαιτίσει απειλές εναντίον βασικών αρχών καλής διακυβέρνησης και σεβασμού για τους ανεξάρτητους θεσμούς».

Η εφημερίδα μάλιστα στο πλαίσιο αυτό βάζει την Ελλάδα στο ίδιο κάδρο με την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Το μακροσκελές δημοσίευμα των FT τελειώνει μεταφέροντας τη θέση της κυβέρνησης πως οι κατηγορίες περί υποχώρησης του κράτους δικαίου είναι μια απόπειρα σπίλωσης της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στη χώρα. Κυβερνητική πηγή υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις γίνονται ακριβώς επειδή πλήττονται υπενδεδυμένα συμφέροντα.

Η απάντηση Μαξίμου

Το δημοσίευμα σχολίασε πριν από λίγη ώρα το γραφείο του Πρωθυπουργού, το οποίο κατηγορεί το Μέσο για μονομέρεια των πηγών που επικαλέστηκαν.

«Προκαλεί εύλογα ερωτήματα το γεγονός ότι οι συντάκτες της ηλεκτρονικής σελίδας των Financial Times δεν βρίσκουν να γράψουν ούτε μία λέξη» για την καθημερινή μάχη που δίνεται στην Ελλάδα ενάντια στα κατεστημένα συμφέροντα, υπογραμμίζει το Μαξίμου.

Ακολουθεί το σχόλιο του γραφείου του Πρωθυπουργού:

Εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Ελλάδα δίνεται μία μεγάλη και καθημερινή μάχη ενάντια στα κατεστημένα συμφέροντα, την μεγάλη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το λαθρεμπόριο. Για να εξαλειφθούν οι παράνομες και σκοτεινές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Για πρώτη φορά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, οι φορολογικές αρχές εργάζονται απερίσπαστες χωρίς άνωθεν εντολές, οι λίστες των φοροφυγάδων ελέγχονται, δίνεται μάχη κατά του λαθρεμπορίου, τα θαλασσοδάνεια αποτελούν απλώς κακό παρελθόν, ενώ η Δικαιοσύνη λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις.

Τα αποτελέσματα αυτού του καθημερινού αγώνα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται: Υπεραπόδοση εσόδων, μείωση του λαθρεμπορίου και καταλογισμός ποινικών ευθυνών και προστίμων σε όσους παρανομούν.

Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω έχουν ενοχλήσει πολλούς: τραπεζικούς κύκλους, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ολιγάρχες και μεγάλα μίντια.

Αυτό όμως που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι το γεγονός ότι οι συντάκτες της ηλεκτρονικής σελίδας των Financial Times δεν βρίσκουν να γράψουν ούτε μία λέξη για όλα αυτά. Η μονομέρεια, μάλιστα, των πηγών τους θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον κακόπιστο να κάνει λόγο ακόμα και για πολιτική σκοπιμότητα.

Οι πολίτες όμως έχουν κρίση!

ΥΓ. Οι ερωτήσεις που εστάλησαν ελάχιστη ώρα πριν το δημοσίευμα προκειμένου να αποτελέσουν άλλοθι, πέρα από προσβλητικές, δεν άφηναν ούτε καν το χρονικό περιθώριο απάντησης…