Skip to main content

Το ΔΝΤ αγριεύει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Δικής του εμπνεύσεως είναι η ιδέα να σπάσει σε πολλά κομμάτια η επόμενη δόση που έχει λαμβάνειν η χώρα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος.

Τελικώς, το ΔΝΤ, δεν δείχνει διατεθειμένο να αποχωρήσει εύκολα από το ελληνικό πρόγραμμα. Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές μας έλεγαν περί το τέλος Νοεμβρίου ότι «τον Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί η αποχώρηση του Ταμείου». Όμως, φαίνεται ότι άλλες είναι οι πραγματικές διαθέσεις στα κεντρικά του, στην Ουάσιγκτον.

Κι αυτό γιατί, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν όλοι όσοι έχουν «άκρες» στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται η έδρα του, το ΔΝΤ τις τελευταίες μέρες «αγριεύει» ολοένα και περισσότερο σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ζήτημα. Και οι αποδείξεις – δυστυχώς – είναι πολλές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Δικής του εμπνεύσεως είναι η ιδέα να σπάσει σε πολλά κομμάτια η επόμενη δόση που έχει λαμβάνειν η χώρα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, ώστε να πιεσθεί και να εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε! Αν ισχύει αυτή η εξέλιξη, τότε εξυφαίνεται ένα σχέδιο το οποίο θα ταλαιπωρήσει πολύ την χώρα στους μήνες που έρχονται.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως η παρουσία του ΔΝΤ συνεπάγεται μόνο δεινά. Απόδειξη; Σύμφωνα με πληροφορία που έρχεται από την Φρανκφούρτη, ο ESM ετοιμάζει ειδικό fund, μέσω του οποίου θα πριμοδοτείται η Ελλάδα, κάθε φορά που θα εφαρμόζει συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που θα γίνει για την σταδιακή ρύθμιση του χρέους της.

Επισήμως, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, ωστόσο το γεγονός συνιστά απτή απόδειξη ότι κάτι αρχίζει να κινείται ή να προετοιμάζεται και ως προς αυτό το κρίσιμο μέτωπο, της ρύθμισης του χρέους. Κι αυτή τη φορά, με την πίεση του ΔΝΤ.