Skip to main content

To ΔΝΤ παραδέχεται ότι υπάρχει Plan B για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ παραμένει ευέλικτο στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα του χρέους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

«Ευέλικτο» παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα του χρέους, ενώ εκπρόσωπός του εκφράζει την ελπίδα πως Αθήνα και πιστωτές θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία.

«Είμαστε ευέλικτοι. Είμαστε ανοικτοί να δούμε όλες τις επιλογές. Όμως πρέπει να επιμείνουμε στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε την ύπαρξη «σχεδίου Β» για τον περιορισμό της διάχυσης από μια ενδεχόμενη ελληνική κρίση, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

«Πάντα καταρτίζουμε διάφορα σενάρια, αυτό είναι μέρος των υπηρεσιών που παρέχουμε στα μέλη μας» είπε και εξήγησε πως οι θυγατρικές τράπεζες των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια θα έχουν πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο οι μηχανισμοί εποπτείας των τραπεζών σε αυτές τις χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε ευθέως για την ύπαρξη σχεδίου περιορισμού της κρίσης (contingency plan) για την ίδια την Ελλάδα και για το τι περιλαμβάνει αυτό απάντησε:«Δεν αποκαλύπτουμε τις λεπτομέρειες για προφανείς λόγους».