Skip to main content

Το δύσκολο στοίχημα της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Τα NPLs αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από το όριο των 100 δισ.ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει για τη μείωσή τους.

Ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα έχει βάλει τελικώς στις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως προκύπτει από τις έως τώρα εξελίξεις. Κι αυτό γιατί το περιθώριο των δύο ετών, που αναμένεται να ανακοινώσει προκειμένου όλες οι ευρωπαικές τράπεζες να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για να καλύψουν το 100% των νέων κόκκινων δανείων τους, θα αποδειχθεί ότι έχει υψηλότερο βαθμό δυσκολίας για τη χώρα μας, σε σχέση με άλλες ευρωπαικές.

Ως γνωστόν, το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να μην συσσωρευτούν νέα κόκκινα δάνεια. Στην Ελλάδα, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, το πρόβλημα αντί να μειώνεται, αυξάνεται.

Τα NPLs αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από το όριο των 100 δις ευρώ και η ΕΚΤ πιέζει για μείωση. Ωστόσο, η έλλειψη μιας αποτελεσματικής αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθιστά την πώληση των δανείων αυτών επιζήμια για τις τράπεζες που θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου. Στη Φρανκφούρτη θεωρούν ότι ο υψηλός αριθμός κόκκινων δανείων σε Ελλάδα, αλλά και σε Κύπρο και Ιταλία είναι πιθανό να διογκώσει το πρόβλημα.

Παρ' ολο που οι κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσει η ΕΚΤ, δεν θα είναι δεσμευτικές, αναμένεται ότι η έμμεση εντολή στις τράπεζες θα είναι να μην αποκλίνουν από αυτές σημαντικά. Η σχετική οδηγία αναμένεται να δοθεί από την ΕΚΤ σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την 1η Ιανουαρίου. Αλλά ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τις ελληνικές.