Skip to main content

Το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας απειλεί το ευρώ

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Οκτωβρίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων απειλεί την συνοχή της
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών ανατιμήθηκε σήμερα το δολάριο, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα αναγκάσει την Fed να ξεκινήσει την σταδιακή απόσυρση των εκτάκτων μέτρων.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα στο 1,4539 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Οκτωβρίου. Το απόγευμα το ευρώ ανέκαμψε ελαφρώς και διαπραγματευόταν στα 1,4565 δολάρια. Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η συνεχιζόμενη για δεύτερη ημέρα υποχώρηση των ελληνικών ομολόγων.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα απειλεί τη συνοχή της ευρωζώνης, καθώς η υποβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα «βραχυκυκλώσει» από τις αρχές του 2011 τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι από 1.1.2011, δηλαδή περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα, θα επαναφέρει τον πήχη στα προ τις κρίσεως επίπεδα αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα των ομολόγων που αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας. Το κατώτατο αποδεκτό όριο αξιολόγησης για την ΕΚΤ ήταν το Α-, ενώ μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας η πιστοληπτική διαβάθμιση των κρατικών ομολόγων έχει υποχωρήσει από το επίπεδο αυτό.

Στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σημείωσε περαιτέρω άνοδο, ενώ το περιθώριο διευρύνθηκε. Η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 910 εκατ. ευρώ. Εξ΄ αυτών τα 295 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 615 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο (λήξεως 19.07.19) με 220 εκατ. ευρώ και στο 3ετές ομόλογο (λήξεως 20.03.12) με 178 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο περιορίστηκε και διαμορφώθηκε στο 2,56% από 2,31% με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 5,79% από 5,51% έναντι 3,23% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες σχεδόν διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Πιο συγκεκριμένα, το επιτόκιο euribor διάρκειας δώδεκα μηνών κυμαίνονταν στο 1,23% . Στη διάρκεια εννέα μηνών το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 1,12%. Στο εξάμηνο, το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,66%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,71% και στο μήνα στο 0,43%. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4541 δολάρια.