Skip to main content

Το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου στην τρίτη φάση του Astro Pi

Η ομάδα των μαθητών «Weightless Mass» είναι ανάμεσα στις 45 νικήτριες ομάδες που θα προχωρήσουν στην τελική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού.

Το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου είναι ανάμεσα στα πέντε σχολεία που περιλαμβάνονται στις 45 νικήτριες ομάδες που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην τρίτη φάση του πρώτου ευρωπαϊκού διαγωνισμού Astro Pi, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency-ESA).

Οι μαθητές των νικητριών ομάδων θα δουν τα πειράματά τους να εκτελούνται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Πέραν του γυμνασίου Ευόσμου στην τρίτη φάση του διαγωνισμού περνούν από την Ελλάδα οι ομάδες Delta TALOS ed-UTH-robotix (Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής), 49th Astro Pi Teamwork (49ο Δημοτικό Πατρών), Astro Traveller (12ο Δημοτικό Πετρούπολης) και GKGF-1 (Γυμνάσιο Κανήθου).

Η ομάδα του Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου ονομάζεται «Weightless Mass».

Ο διαγωνισμός

Astro Pi είναι το όνομα ενός μικρού υπολογιστή που αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Raspberry Pi, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και την ESA. Υπάρχουν ήδη δύο Astro Pi πάνω στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με αισθητήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ‘τρέξουν' επιστημονικά πειράματα.

Ο πρώτος διαγωνισμός Astro Pi είχε ως στόχο να σχεδιάσουν οι μαθητές ένα επιστημονικό πείραμα που μπορεί να ‘τρέξει' με τη χρήση αισθητήρων Astro Pi και να γράψουν τον κώδικα προγραμματισμού του Astro Pi, ώστε να εκτελεστεί αυτό το πείραμα στον ISS.

Τα δεδομένα που θα παράγονται από τα πειράματα στο διάστημα, θα στέλνονται πίσω στη Γη και θα διανέμονται στις ομάδες μέχρι τις 15 Μαΐου. Οι μαθητές έτσι θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σαν πραγματικοί επιστήμονες και να αναλύσουν δεδομένα που συλλέγονται στο διάστημα.