Skip to main content

Το χιόνι και η ιταλική προεκλογική εκστρατεία

Tα προβλήματα που δημιούργησε το χιόνι θεωρήθηκαν από πολλούς ευθύνη της Δημάρχου της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι (εξελέγη το 2016 με τα Πέντε Αστέρια)

Έπεσαν δέντρα, τα τρένα είχαν μεγάλη καθυστέρηση και πολλά λεωφορεία έμειναν στα γκαράζ. «Λες και μιλάμε για πρωτοφανή κλιματολογική αλλαγή», σχολιάζουν ειρωνικά ιθύνοντες της κεντροαριστεράς.

Ο δε υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, υπερασπίζεται την Δήμαρχο και τονίζει: «Πρώτα της άσκησαν κριτική επειδή έκλεισε τα σχολεία αλλά μετά αναγκάσθηκαν να παραδεχθούν ότι είχε δίκιο».

Τα Πέντε Αστέρια είναι στην πρώτη θέση με 28% σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου και είναι φυσικό να συγκεντρώνουν τα περισσότερα βέλη. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσουν όλη την λίστα των υποψήφιων υπουργών τους.

Μια ασυνήθιστα θεσμικά κίνηση

Στο μεταξύ όμως ο Nτι Μάιο θέλησε ήδη να συναντήσει τον γενικό γραμματέα της προεδρίας της Δημοκρατίας, Ούγκο Ζαμπέττι, στο μέγαρο Κυρηνάλιο. Με αίτημα, όπως διαρρέει, να  του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές και να παρουσιάσει μέρος από τα ονόματα των  υπουργών που θα ήθελε να επιλέξει.

Σύμφωνα με κάποιους σχολιαστές μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, φέρεται να ενοχλήθηκε από αυτή την ασυνήθιστη, θεσμικά κίνηση.

«Αν ο Πρόεδρος ενδεχομένως ένιωσε να ενοχλείται, θα ήθελα να το μάθω από τον ίδιο και όχι από δημοσιογράφους που αναφέρονται σε πολιτικά παρασκήνια», δήλωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο. Είναι σαφές ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολο να βρουν συμμάχους, αλλά τα Πέντε Αστέρια  δείχνουν ότι  έχουν αποφασίσει να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο και ευκαιρία.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle