Skip to main content

Το CDU δίνει πράσινο φως για κυβέρνηση με το SPD

Με μεγάλη πλειοψηφία το έκτακτο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο ενέκρινε τη συμφωνία κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες

«Ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη, νέα δυναμική για τη Γερμανία, μια νέα συνοχή για τη χώρα μας», αυτό ήταν το σύνθημα του έκτακτου συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στο Βερολίνο. Οι τρεις προτάσεις είναι άλλωστε και ο τίτλος της συμφωνίας των 177 σελίδων για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες. Μιλώντας στους συνέδρους στο Βερολίνο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα «καλό πρόγραμμα για τη Γερμανία» το οποίο εγγυάται την εφαρμογή μιας πολιτικής που εκφράζει τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως η συμφωνία εμπεριέχει σειρά μέτρων που στηρίζουν τις οικογένειες, ότι προβλέπει την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την έρευνα αλλά και βελτιώσεις σε σειρά κοινωνικών θεμάτων. Σε ό,τι αφορά τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει πολιτική «μηδενικής ανοχής». Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι θα καταπολεμηθούν ο λαϊκισμός και ο αντισημιτισμός. «Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη Γερμανία» τόνισε για να προσθέσει πως δεν έχει σημασία «αν η αντισημιτική δημαγωγία προέρχεται από μουσουλμάνους μετανάστες, από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία ή από την ακροαριστερά».

Πρωτοβουλίες για την ΕΕ

Αναφερόμενη στις σημαντικές απώλειες του κόμματος της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την άποψη πως οι αιτίες ήταν ένα αίσθημα δυσφορίας από το οποίο διακατέχονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και αφορά τη λειτουργία κρατικών θεσμών αλλά και την αβεβαιότητα για τις συνέπειες των τεχνολογικών εξελίξεων και την επάρκεια της ΕΕ να ανταποκριθεί σε διεθνείς προκλήσεις. Η καγκελάριος έκανε λόγο για νέο ξεκίνημα στην ΕΕ με μεγαλύτερη οικονομική δυναμική και περισσότερες καινοτομίες. Σε πολλούς τομείς η Ευρώπη είναι «αδύναμη και αργή», συμπλήρωσε, και ότι αυτό ισχύει προπαντός στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, την αμυντική και εξωτερική πολιτική και σε θέματα ασφαλείας.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους φόβους στο κόμμα της για την απώλεια του υπουργείου Οικονομικών, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε πως η νέα γερμανική κυβέρνηση θα ακολουθήσει στην Ευρωζώνη την ίδια πολιτική όπως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: αντίτιμο για την παροχή αλληλεγγύης σε κράτη-μέλη που έχουν ανάγκη, θα είναι η υλοποίηση δεσμευτικών μέτρων.

Στήριξη για την Άγκελα Μέρκελ

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η ομιλία της καγκελαρίου βρήκε μεγάλη απήχηση. Μόνο σε λίγες παρεμβάσεις διατυπώθηκε κριτική και αυτή αφορούσε κυρίως το γεγονός ότι η CDU παραχώρησε το υπουργείο Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες. Όλοι οι ομιλητές στήριξαν τις επιλογές της καγκελαρίου για τα άτομα που θα απαρτίσουν τα υπουργεία που δικαιούνται οι Χριστιανοδημοκράτες. Εκτός αυτού η σύνθεση της νέας κυβέρνησης φαίνεται να συνέβαλε και στην αποκλιμάκωση της έντασης που είχε δημιουργηθεί στο κόμμα μετά τις εκλογές. Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος θεώρησε υπεύθυνη για τις εκλογικές απώλειες την «κεντρώα» πολιτική της Άγκελα Μέρκελ. Με την ανάδειξη των συντηρητικών στελεχών, τον 37χρονο Γενς Σπαν στο αξίωμα του υπουργού Υγείας και της 45χρονης Γιούλια Γκλέκνερ στο αξίωμα της υπουργού Γεωργίας, η Αγκ. Μέρκελ έδειξε ότι σκοπεύει να πορευτεί με όλες τις τάσεις του κόμματος. Τελικά, από τους 975 συνέδρους μόλις 27 ψήφισαν κατά της συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Μια άλλη σημαντική επιτυχία κατέγραψε η καγκελάριος με την πρόταση της για τη νέα γενική γραμματέα του κόμματος. Η υποψηφιότητα της νυν πρωθυπουργού του κρατιδίου του Σάαρ, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ συγκέντρωσε σχεδόν το 99% των ψήφων.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle