Skip to main content

Το Bloomberg συγκρίνει την ελληνική οικονομία με αυτή του Μακάου

Με δηκτικό ύφος, το πρακτορείο Bloomberg επιχειρεί να αποδείξει ότι, πέρα από την Ελλάδα, «υπάρχει και άλλη οικονομία με χειρότερη απόδοση στον κόσμο»

Με δηκτικό ύφος, το πρακτορείο Bloomberg επιχειρεί σε σημερινό του άρθρο να αποδείξει ότι, πέρα από την Ελλάδα, «υπάρχει και άλλη οικονομία με χειρότερη απόδοση στον κόσμο», υποδεικνύοντας ως μια τέτοια αυτή του εξωτικού Μακάου στην Κίνα.

«Ξεχάστε την Ελλάδα, το Μακάου έχει τις χειρότερες οικονομικές αποδόσεις στον κόσμο», σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, εξηγώντας πως η μικρή πόλη με τα VIP καζίνο διανύει μία από τις χειρότερες οικονομικές αποδόσεις ανά την υφήλιο.

Παρότι μία τέτοια σύγκριση είναι αδόκιμη, καθώς η χώρα μας δεν στηρίζει την οικονομία της αμιγώς στον τζόγο, το αμερικανικό δίκτυο προβαίνει σε αυτή με τη βοήθεια διαγραμμάτων προκειμένου για να αποδείξει ότι υπάρχει μια χώρα που παρουσιάζει μεγαλύτερη οικονομική βουτιά από αυτή της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Μακάου έχει πληγεί από την καμπάνια κατά της διαφθοράς του Προέδρου Xi Jinping, με αποτέλεσμα αρκετοί αξιωματούχοι του κρατιδίου να βρεθούν μπλεγμένοι σε διάφορες υποθέσεις. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι εξωγενείς παράγοντες που έχουν κάνει δραματική την πτώση στη μικρή πόλη. Πρώτον, επηρεάζεται και από την περαιτέρω επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και δεύτερον τα ακαθάριστα έσοδα μέσω των τυχερών παιχνιδιών έχουν υποχωρήσει κατά 39% τον Απρίλιο.

Η εξάρτηση της πρώην αποικίας της Πορτογαλίας από τον τζόγο, έχει αφήσει την οικονομία της σε μια μετέωρη θέση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τυχερά παιγνίδια αντιπροσωπεύουν το 80% του ΑΕΠ της κατά το περασμένο έτος. Αυτό που επιχειρούν τώρα ιδιωτικοί φορείς στην πόλη του τζόγου είναι να διαμορφώσουν μια εναλλακτική πηγή εσόδων μέσω του τουρισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανεγείρονται νέα ξενοδοχεία και θέρετρα στην περιοχή, ούτως ώστε να προσελκύσουν πελάτες και να ενισχύσουν και πάλι την οικονομία της περιοχής.