Skip to main content

Το απρόβλεπτο στον Έβρο και το σενάριο της ανταλλαγής με τους «8»

Εκείνο τώρα που πρέπει να αναλύσουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι αν πρόκειται για τυχαίο περιστατικό ή παγίδα.

Πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκαν τα όσα έγραψα προ ολίγων ημερών: «Οι παλιοί έλεγαν ότι "όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελά", εννοώντας ότι στην ζωή μας κυριαρχεί το απρόβλεπτο. Αυτό σημαίνει, ότι ο οιοσδήποτε που σχεδιάζει οφείλει να προβλέπει όλα τα πιθανά που μπορούν να συμβούν εκτός σχεδίου και να έχει έτοιμες τις λύσεις προς αντιμετώπισή τους.

» Να υπενθυμίσω, την δύναμη την οποία έχει ο "ένας", ο ασήμαντος ίσως, τον οποίον δεν υπολογίζουν οι πολλοί και ισχυροί, ο οποίος μπορεί να αλλάξει την πορεία…» Και ανέφερα αυτό που είχε διατυπώσει ευστόχως ο Ευβουλίδης, για τον κόκκο σίτου που ανατρέπει λέμβο.

Το περιστατικό με την σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας, έρχεται να επιβεβαιώσει τα ανωτέρω. Ίσως λήξει, όπως και παρόμοια περιστατικά, με συλλήψεις στρατιωτικών και από τις δύο πλευρές, τα οποία και δεν δημοσιεύονταν, ίσως όμως αποτελέσει ένα ακόμη σημείο τριβής, με άγνωστη κατάληξη. Ο ένοικος του σεραγιού στην Άγκυρα είναι απρόβλεπτος, με την ιδιαίτερη, ψυχοσύνθεσή του.

Η περιοχή που συνέβη το γεγονός προσφέρεται, και απορώ γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα τόσα χρόνια. Εκεί έπρεπε να υπάρχει ισχυρός φράχτης -τον οποίον οι κυβερνητικοί δεν θέλουν-, επειδή αποτελεί σημείο παρανομίας, εισόδου παρανόμων μεταναστών, αλλά και λαθρεμπορίου, λόγω του ότι φυλάσσεται ελλιπώς. Και δεν είναι ασυνήθιστο να διαβεί κάποιος την γραμμή των συνόρων, όπως συμβαίνει συχνά.

Θα αποκαλύψω ένα περιστατικό, που συνέβη πριν από πολλά χρόνια, σε στιγμές εντάσεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τους Τούρκους να δημιουργούν παρόμοια επεισόδια, τα οποία σταμάτησαν, όταν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων έφεραν στο ελληνικό έδαφος έναν Τούρκο… συνταγματάρχη. Κατάλαβαν οι Τούρκοι, ότι δεν παίζουμε.

Εκείνο τώρα που πρέπει να αναλύσουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι αν πρόκειται για τυχαίο περιστατικό, ή παγίδα, συνέχεια του εμβολισμού του πλοίου του Λιμενικού μας στα Ίμια προ ημερών. Δυστυχώς, δεν γνωρίζω πώς και με ποια επιτυχία λειτουργούν οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες Πληροφοριών. Ελπίζω, όχι μόνον για να καταγράφουν τους ενάντιους στην μαρξιστική κυβέρνηση.

Βεβαίως, και τυχαίο να είναι δεν χάνει την σοβαρότητά του, επειδή ο εχθρός -περί εχθρού πρόκειται, και είναι καιρός να αφήσουμε τα γλυκανάλατα περί φιλίας των λαών, και άλλες ανοησίες, όταν δεν έχουμε να προτείνουμε και να πράξουμε κάτι το ουσιώδες και αρκούμαστε στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων με τον… διάλογο- εκμεταλλεύεται κάθε γεγονός που είναι θετικό γι’ αυτόν.

Αν βεβαίως, πρόκειται για σειρά γεγονότων, τότε είναι ακόμη σοβαρότερα τα πράγματα, επειδή θα ακολουθήσουν και άλλα. Και δεν γνωρίζω αν η παρέμβαση των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Πάιατ, θα αποφέρει κάποια θετική λύση, δεδομένου ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν βρίσκονται και σε ιδανικό σημείο. Άλλωστε οι Τούρκοι, ποτέ δεν δίνουν κάτι, αν δεν πάρουν κάτι άλλο τουλάχιστον ισάξιο.

Και εδώ, αρχίζουν οι φόβοι ότι ο Ερντογάν μπορεί να ζητήσει την ανταλλαγή με τους 8 αξιωματικούς. Ήδη υπάρχουν σχετικές αναφορές στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος συνδυάζει τις δύο καταστάσεις. Τι γίνεται τότε; Επίσημη ανταλλαγή δεν μπορεί να γίνει, επειδή θα είναι ανήθικη. Τα παραπτώματα για τα οποία κατηγορούνται οι δικοί μας στρατιώτες είναι πταίσματα και ουδεμία σχέση έχουν με τα αντίστοιχα των 8 Τούρκων.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, κάθε χώρα που θα βρεθεί με το ίδιο δίλημμα, δημοσίως υποστηρίζει ότι δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, αλλά παρασκηνιακώς αναλαμβάνουν οι μυστικές υπηρεσίες. Και είναι πιθανόν, να επιτύχουν οι Τούρκοι του σκοπού τους. Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα ενισχυθεί η υπόνοια, ότι οι δύο στρατιώτες μας έπεσαν σε παγίδα. Και η αλήθεια είναι, ότι δεν μπορώ να καταλάβω, πώς γίνεται μια συνήθης περιπολία στη συνοριογραμμή, με δύο Έλληνες στρατιωτικούς, να βρεθεί εμπρός σε ένα πολυπληθές τουρκικό τμήμα ενόπλων. Και αν εμείς δεν τους αντιληφθήκαμε, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, αυτοί πώς μας αντελήφθησαν ενώ επικρατούσαν οι ίδιες συνθήκες;

Θα πρέπει να αναμένουμε τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας, για να ξεκαθαρίσουν κάπως τα πράγματα. Και ελπίζω, ο Φώτης Κουβέλης να πήρε το μάθημά του, που βιάστηκε να μας πει ότι η υπόθεση δεν είναι σοβαρή και θα λήξει άμεσα.