Skip to main content

Το αναπτυξιακό σχέδιο παρουσιάζει στο Eurogroup ο Τσακαλώτος

Δράσεις για ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την εποχή μετά το Πρόγραμμα, θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους ομολόγους του, του άτυπου Eurogroup, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 9.00 στη Σόφια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την πρόοδο στην δ' αξιολόγηση και για την πορεία προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στο σημερινό άτυπο Eurogroup, θα συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το  ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Λόγω της άτυπης μορφής του, το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις, ωστόσο θα γίνει «εφ' όλης της ύλης» συζήτηση για την προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, την 20ή Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ένα συνοπτικό έγγραφο για το ελληνικό ζήτημα, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Στο σημερινό Eurogroup το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκπροσωπήσει ο Πόουλ Τόμσεν, ενώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρόντες θα είναι ο Πρόεδρος, Μάριο Ντράγκι, και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Μπενουά Κερέ.