Skip to main content

Το άδοξο τέλος της κυριαρχίας των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια

Oι ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε μείωση της παρουσίας τους εκτός ελληνικών συνόρων.

Η απόφαση να προχωρήσει η Alpha Bank στην πώληση της θυγατρικής της στα Σκόπια, μόνο εντύπωση δεν προκάλεσε. Κι αυτό γιατί στο σύνολο τους οι ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε μείωση – ή για την ακρίβεια σε μαζική συρρίκνωση – της παρουσίας τους εκτός ελληνικών συνόρων, ως προυπόθεση για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τον σχετικό ευρωπαικό μηχανισμό (ELA).

Συνεπώς, η κίνηση, από την πλευρά της Alpha Bank ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Για την ακρίβεια, ήταν προγραμματισμένη! Και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ακόμα κρίκος στην σχετική αλυσίδα των αποχωρήσεων. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Και κάπως έτσι, η κυριαρχία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στον ευρύτερο χώρο της ΝΑ Ευρώπης οδεύει προς το τέλος της. Και ό,τι χτίστηκε με κόπο τα 25 περασμένα χρόνια, τελειώνει, μάλλον, άδοξα. Οι ελληνικές τράπεζες, στο εξής, θα έχουν οπου χρειάζεται λελογισμένη παρουσία εκτός συνόρων, ακόμα και αν κρίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πρόσφορο για τα συμφέροντα τους. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Εθνική πούλσε το «διαμάντι» του δικού της στέμματος στην Τουρκία, μετά από μια διαδικασία που διήρκεσε μήνες και παρά τις προσπάθειες που έγιναν, δεν μπόρεσε να την αποφύγει.