Skip to main content

Το αδιέξοδο στην ρωσοτουρκική εμπλοκή - Αυξάνεται η ανησυχία

Θα μπορούσε άραγε, μια ένοπλη σύγκρουση Τουρκίας - Ρωσίας να παραμείνει σε τοπικό επίπεδο, ή θα μήπως εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο;

Ο αρχικός φόβος περί άμεσης ένοπλης απάντησης των Ρώσων, μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους τους από την Τουρκία, εξέλειπε μεν, αλλά με την πάροδο των ημερών η ανησυχία για ένοπλη σύρραξη αυξάνεται. Και ο λόγος είναι ότι καμία εκ των δύο εμπλεκομένων χωρών δεν μπορεί πλέον να υποχωρήσει.

Η μεν Τουρκία γνωρίζει πως θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη εάν οι Κούρδοι καταλάβουν το Χαλέπι, γεγονός που δεν θα σημάνει μόνον απομάκρυνση των τζιχαντιστών και αποκοπή τους από την προερχόμενη εκ Τουρκίας βοήθεια, αλλά και θα ιδρυθεί μια αυτόνομη κουρδική περιοχή, που ενωμένη με το ιρακινό Κουρδιστάν, θα φέρει τους Τούρκους να συνορεύουν με Κούρδους προς Νότο, αποκόπτοντάς τους από την Μέση Ανατολή. Ταυτοχρόνως ανοίγει ο δρόμος και για αυτονόμηση των κουρδικών περιοχών της Τουρκίας.

Η δε Ρωσία, δεν πρόκειται επ’ ουδενί να επιτρέψει την είσοδο τουρκικών στρατευμάτων στην Συρία, όχι μόνον επειδή τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο γόητρό της, που ήδη έχει τρωθεί με την κατάρριψη του αεροσκάφους, αλλά και θα απολέσει την μοναδική περιοχή ελλιμενισμού του στόλου της, καθώς και την δυνατότητα πολιτιστικής επέκτασης στη Μ. Ανατολή και ιδίως στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο εποφθαλμιά.
Με αυτά τα δεδομένα, η συγκέντρωση οπλικών συστημάτων των δύο δυνάμεων προκαλεί την ανησυχία των παρατηρητών. Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος κ. Ολάντ, υπογράμμισε πως, ο κίνδυνος του πολέμου μεταξύ της Τουρκίας της Ρωσίας, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Άγκυρας στη Συρία, είναι υπαρκτός.

Η Μόσχα ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στην Αρμενία, με μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς και ελικόπτερα τελευταίας τεχνολογίας, όπως μεταδίδει το Interfax. Τέσσερα MiG-29 κι ένα ελικόπτερο Mi-8MT θα υπηρετούν στην στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν.

Πιο ανησυχητική είναι η πληροφορία που μεταδίδει ο Αμερικανός δημοσιογράφος κ. Robert Parry ο οποίος αναφέρει σχετικά: "Πηγή κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν μού είπε ότι οι Ρώσοι έχουν προειδοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι η Μόσχα είναι προετοιμασμένη για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων αν χρειαστεί να σώσει τα στρατεύματά της από μια τουρκική και σαουδαραβική εισβολή"! Να σημειωθεί, ότι ο κ. Parry είναι έγκριτος δημοσιογράφος και έχει αποδείξει πως διαθέτει πηγές σε υψηλά ρωσικά κλιμάκια.

Οι Τούρκοι με την σειρά τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Zaman, έστειλαν στην Συρία μεγάλη δύναμη 2.000 ισλαμιστών που έχουν εκπαιδευτεί στο τουρκικό έδαφος από Τούρκους αξιωματικούς, για να ενισχύουν την άμυνα της Azaz από την συριακή επίθεση. Η μάχη της Azaz θα κρίνει και την τύχη του Χαλεπιού, του οποίου η κατάληψη από τους Κούρδους αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία.

Παραλλήλως, η Τουρκία μετέφερε ρουκετοβόλα στα σύνορα, που έχουν την δυνατότητα να εκτοξεύουν 40 ρουκέτες ταυτοχρόνως, και έχουν στραμμένες τις κάνες τους προς την πλευρά των Κούρδων.

Θα μπορούσε άραγε, μια ένοπλη σύγκρουση Τουρκίας - Ρωσίας να παραμείνει σε τοπικό επίπεδο, ή θα μήπως εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο με την συμμετοχή και άλλων δυνάμεων; Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik υποστηρίζει πως δήλωσαν Δυτικοί αξιωματούχοι, ότι: «Δεν θα πολεμήσουμε με τη Ρωσία εξαιτίας της Τουρκίας». Το άρθρο 5 της συνθήκης της Συμμαχίας, που προβλέπει ανάμιξη του ΝΑΤΟ εάν ένα μέλος του δεχθεί επίθεση, προφανώς και δεν καλύπτει την περίπτωση, επειδή η Τουρκία δεν θα είναι η αμυνόμενη.

«Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να συρθεί σε μια πολεμική κλιμάκωση με τη Ρωσία ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, μιλώντας στο Der Spiegel.

Αλλά και οι Γερμανοί -πάντα κατά το Sputnik- φαίνεται πως συμφωνούν: «Δεν πρόκειται να πληρώσουμε το τίμημα ενός πολέμου που θα τον έχουν ξεκινήσει οι Τούρκοι», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος.