Skip to main content

To Adetonkoubros event και η σχέση Μαγκριώτη-ιδιωτικοποιήσεων

Οι αδελφοί Αντετονκούμπο που έρχονται στο Αλεξάνδρειο, το «τουρνέ» Γιουτίκα στις λαϊκές αγορές και οι συναντήσεις του Φάνη Παπά σε Πιερία και Ημαθία.

-Στους ρυθμούς του μεγάλου καλοκαιρινού event με τους αδελφούς Αντετονκούμπο, στη Θεσσαλονίκη, κινείται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η διοίκηση της Περιφέρειας και ειδικά ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας και η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου, που υποστήριξαν ενεργά την περσινή εκδήλωση στο Αλεξάνδρειο, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Τουρισμού, προετοιμάζονται και για το φετινό Adetonkoubros event και πάλι στο Αλεξάνδρειο, στις 18 Ιουνίου.

-Κριτική με επιχειρήματα και σε ένα αντικείμενο το οποίο το γνωρίζει καλά ασκεί ο Γιάννης Μαγκριώτης, που έχει βάλει πλώρη για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2019. Οι υποδομές είναι ένα θέμα που το γνωρίζει πολύ καλά, όμως πέρα από την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή κυβέρνηση, θα πρέπει να αναγνωρίσει κάποια στιγμή και ο ίδιος ότι τις ιδιωτικοποιήσεις, που με τόσο δηκτικό τρόπο τις επικρίνει, οι κυβερνήσεις στις οποίες ήταν ενεργό στέλεχος, υπουργός και υφυπουργός μέχρι και το 2012, είναι αυτές που τις προώθησαν. Μπορεί ο ίδιος να τα... χώνει για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, όμως το χαλί οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε το έστρωσαν. Και επιπλέον επειδή ο ίδιος ήταν υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων την περίοδο 2009-2012, δεν είναι τόσο δόκιμο να θέλει να μας πείσει πως τα πάντα στην Κεντρική Μακεδονία λειτούργησαν καλώς μόνο σε εκείνη την περίοδο κι από τότε όλα στράβωσαν... Για παράδειγμα ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Σερρών – Προμαχώνα, όπως ο ίδιος επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του, είναι μήκους 96 χλμ. Τα 22 χλμ. από Στρυμονικό μέχρι ανισόπεδο κόμβο Χριστού δημοπρατήθηκαν από την «Εγνατία Οδός ΑΕ» το 2006 και η κατασκευή του έργου σταμάτησε το 2009 λόγω πτώχευσης του αναδόχου. Η επαναδημοπράτηση του έργου έγινε το 2011. Δυο χρόνια δηλαδή επί δικής του υπουργίας... Κι επιπλέον αν και το έργο είχε συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης 20 μηνών, δηλαδή έπρεπε να τελειώσει το 2013, ολοκληρώθηκε μόλις φέτος. Ε, μια ευθύνη τη φέρει και ο ίδιος αν θέλει να είναι δίκαιος...

-«Τουρνέ» στις λαϊκές αγορές του Σαββάτου μαθαίνουμε ότι πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας χτες. Ούτε σε μία, ούτε σε δύο, αλλά στις τρεις λαϊκές της Χαλάστρας, της Άνω Τούμπας (Μαλακοπή) και της Ξηροκρήνης πήγε ο κ. Γιουτίκας, καθώς είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Περιφέρειας, με αρμοδιότητα τις λαϊκές και τη λειτουργία τους. Έτσι, είχε την ευκαιρία να δει και την εύρυθμη ή μη λειτουργία των λαϊκών, αλλά και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται σ' αυτές. Μαθαίνουμε ότι ο κ. Γιουτίκας εκτός από τους παραγωγούς και εμπόρους συνομίλησε και με καταναλωτές για να έχει σφαιρική εικόνα, αλλά και για να ακούσει προτάσεις από τον κόσμο για τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει. Κι όλα αυτά αθόρυβα και μακριά από ΜΜΕ και... παρατρεχάμενους. Έχει κι αυτό την αξία του.

-Εκτός έδρας τις τελευταίες μέρες ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, εκπροσώπησε την Περιφέρεια στην Πιερία και στην Ημαθία. Στην πρώτη περίπτωση είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών της Πιερίας, προκειμένου να εξετάσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν, αλλά και να συζητήσουν για τα προϊόντα που αποτελούν «σημαία» της περιοχής, όπως τα ακτινίδια. Στη δεύτερη περίπτωση στη Βέροια παρουσίασε τη Μακεδονική Κουζίνα και τα νέα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα, δηλαδή κυρίως τις ενισχύσεις μέσω του ΕΣΠΑ, που αποτελούν θεμέλιο της αγροτικής παραγωγής. Μέσα στην αναλυτική παρουσίασή του μάλιστα ο κ. Παπάς ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει καταθέσει δυο πολύ μεγάλες προτάσεις για την προβολή των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, αλλά και ειδικά των κρασιών της. Ο προϋπολογισμός είναι περίπου 4 εκ. ευρώ και η πρόταση έχει κατατεθεί απευθείας στην ΕΕ. Στο δε πρόγραμμα προβολής οίνων που προκήρυξε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια θα συμμετέχει με όλα τα κρασιά ΠΓΕ, με τα πιστοποιημένα οινοποιεία παραγωγής τέτοιων οίνων να είναι 280 στην Κεντρική Μακεδονία. Δεν το λες και λίγο...