Skip to main content

Έρευνα: Το 99% των Ελλήνων έδωσε ή είδε να δίνουν φακελάκι

Ο μέσος όρος του ποσού χρηματισμού ανέρχεται στα 1400 ευρώ, αναφέρθηκε στο συνέδριο «Δημοκρατία και Διαφθορά» που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Το 99% των Ελλήνων πολιτών παραδέχεται ότι έχει προβεί σε δωροδοκία ή έχει γίνει μάρτυρας δωροδοκίας, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρέθεσε στην εισήγησή της στο συνέδριο «Δημοκρατία και Διαφθορά» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η υποψήφια Διδάκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Όλγα Λουκανίδου.

Το συνέδριο, που συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, διεξήχθη παρουσία του προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πέππα, της προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκης Θεοτοκάτου και της εισαγγελέως Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου (δείτε εδώ και εδώ).

 Ο μέσος όρος του ποσού στον χρηματισμό, ανέρχεται στα 1400 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε η κ. Λουκανίδου. Πάντως, η ίδια τόνισε ότι στα χρόνια της κρίσης το ποσό έχει μειωθεί αρκετά, και τη θέση των χρημάτων έχουν λάβει οι προσωπικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ ευνοούντων και ευνοούμενων.

Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα αντιλαμβανόμενης διαφθοράς καθώς κατατάχθηκε 69η μεταξύ 175 χώρων, με βαθμολογία 43%. Έτσι, έρχεται 33η μεταξύ των 49 χωρών-μελών του GRECO, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά της διαφθοράς.