Skip to main content

Το 75% των Ρουμάνων δηλώνει ότι πλήττεται από την κρίση

Η οικονομική κρίση στη Ρουμανία επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους με ανώτατη μόρφωση, καθώς και τους άνεργους, σύμφωνα με δημοσίευμα ρουμανικής οικονομικής
Η οικονομική κρίση στη Ρουμανία επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους με ανώτατη μόρφωση, καθώς και τους άνεργους, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρουμανικής οικονομικής εφημερίδας «Financiarul».

Με βάση τα στοιχεία έρευνας, που διεξήχθη από την εταιρία Mercury Research, προτού ανακοινωθούν από τη ρουμανική κυβέρνηση τα μέτρα λιτότητας, περίπου το 75% των Ρουμάνων αναφέρει ότι πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Το 20% των γυναικών στη Ρουμανία απάντησε ότι υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης και το 25% των ανδρών ηλικίας άνω των 18 ετών ότι δεν πλήττεται από την οικονομική κατάσταση.

Ταυτόχρονα, εννέα στους δέκα επιχειρηματίες δήλωσαν ότι βίωσαν τα αρνητικά αποτελέσματα της κρίσης και το 55% των διευθυντικών στελεχών ή των εργαζόμενων ανώτατης εκπαίδευσης απάντησε ότι πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Το 95% των Ρουμάνων που είναι προς το παρόν άνεργοι, επίσης, αισθάνθηκαν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Το 66% των Ρουμάνων δηλώνει ότι ανησυχεί τώρα περισσότερο για την οικονομική κατάστασή του απ’ ότι ένα εξάμηνο πριν. Το Νοέμβριο του 2008 όταν έγιναν ορατά τα πρώτα σημάδια κρίσης στη χώρα, το 53% των Ρουμάνων είχε εκφράσει φόβους.

Οι κυριότερες ανησυχίες των Ρουμάνων σχετίζονται με την αδυναμία διατήρησης του ίδιου τρόπου ζωής (ποσοστό 40%), τη μείωση του εισοδήματος (39%) ή την ανασφάλεια στη διαχείριση των δαπανών (38%).

 Το 15% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανησυχεί για την αδυναμία αποπληρωμής δόσεων δανείων, ενώ το 14% φοβάται ότι δεν θα μπορεί να αποταμιεύσει ή να επενδύσει χρήματα, όπως έπραττε τα προηγούμενα χρόνια.