Skip to main content

Το 69% των Ιρλανδών υπέρ της νομιμοποίησης των παράτυπων μεταναστών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του MRCI, υπάρχουν από 20.000 ως 26.000 παράτυποι μετανάστες στην Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών.

Η πλειοψηφεία των Ιρλανδών συμφωνούν στη νομιμοποίηση των παράτυπων μεταναστών στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Κέντρου για τα Δικαιώματα των Μεταναστών στην Ιρλανδία (Migrants Rights Centre Ireland, MRCI).

«Το 69% των Ιρλανδών υποστηρίζουν ότι πρέπει να προσφερθεί στους παράτυπους μετανάστες ένας δρόμος για να ενταχθούν στο σύστημα», ανέφερε το MRCI σε ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, αναφερόμενο στα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία Red C Research.

Μόλις το 18% εξ όσων απάντησαν στο πλαίσιο της έρευνας διαφώνησε με την πρόταση «στους ανθρώπους χωρίς χαρτιά στην Ιρλανδία θα έπρεπε να προσφερθεί μια ευκαιρία να αποκτήσουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται (σ.σ. νομίμως) στη χώρα», ενώ η υποστήριξη αυξήθηκε στο 79% όταν αναφέρθηκε το ζήτημα των παιδιών χωρίς άδεια παραμονής.

«Στο ζήτημα αυτό, ο ιρλανδικός λαός είναι πιο μπροστά από την πολιτική - για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, το θέμα αυτό δεν χωράει συζήτηση. Μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη νομιμοποίηση (σ.σ. των μεταναστών) εστάλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ο ιρλανδικός λαός την ενέκρινε, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή του προς τους παράτυπους μετανάστες», ανέφερε η Χέλεν Λάουρι, εκπρόσωπος του MRCI, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του MRCI, υπάρχουν από 20.000 ως 26.000 παράτυποι μετανάστες στην Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών. Περίπου το 5% από αυτούς είχε μπει νόμιμα στη χώρα και κατόπιν παρέμεινε παράτυπα στην Ιρλανδία. Περίπου το 81% των παράτυπων μεταναστών στην Ιρλανδία ζει στη χώρα για πάνω από πέντε χρόνια.