Skip to main content

Β. Ελλάδα: Το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ρύθμισε κόκκινα δάνεια

Η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων απαιτεί και αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων. Ημερίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Η αναδιάρθρωση των δανείων μιας επιχείρησης συνδέεται με την συνολική αναδιοργάνωσή της και για την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων της ο χρόνος είναι ...χρήμα και απαιτούνται καλά αντανακλαστικά τόσο από τις επιχειρήσεις, όσο και από τις πιστώτριες τράπεζες, με τις δυο πλευρές έτοιμες να αναγνωρίσουν και να αποδεχθούν το κόστος σε μία κοινή προσπάθεια επιβίωσης.

«Το καλύτερο είναι η γρήγορη αντίδραση στα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας, πριν αναγκαστεί η επιχείρηση - ασθενής να πάει στο νοσοκομείο ή, ακόμη χειρότερα, να μπεί στην εντατική. Παρά ταύτα, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι τράπεζες καθυστερούν στο να αναλάβουν δράσεις», τόνισε ο κ. Ηλίας Μαλανδρής, οικονομικός διευθυντής της Yalco, πρώτος στη σειρά ομιλητής στην εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με θέμα «Αναδιαρθρώσεις Επιχειρηματικών Δανείων».

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας αποδεικνύονται πιο αποφασιστικές και γρήγορες στην αναδιάρθρωση των δανείων τους, πιο έτοιμες να κερδίσουν κρίσιμο χρόνο για την προσαρμογή τους στα νέα οικονομικά δεδομένα με καλύτερες προοπτικές επιβίωσης.

Έτσι, ένα 40% και πλέον των βορειοελλαδικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια στον όμιλο της Πειραιώς, έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις και αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων, όταν πανελλαδικά το ποσοστό αυτό είναι στην περιοχή του 30%, όπως είπε ο κ. Γιώργος Βλάχος, διευθυντής στις Αναδιαρθρώσεις Δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, σε βόρειο Ελλάδα και Θεσσαλία.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Βλάχος δήλωσε ότι στόχος της Πειραιώς είναι να διαχειριστεί η ίδια της, ενεργητικά, τα κόκκινα δάνεια που δεν έχουν μέχρι σήμερα ρυθμιστεί, αλλά στο περιβάλλον αυτό δεν μπορεί να απορριφθεί η πιθανότητα «πώλησης» κόκκινων δανείων σε ξένα funds (distress funds).

Η κρίση όπως εκδηλώθηκε και με την κάθετη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL΄s), αποκάλυψε τα οργανωτικά και διαχειριστικά προβλήματα που υπήρχαν σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και τα οποία προ κρίσης «έμεναν κρυμμένα κάτω από το χαλί».

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και αυτοί «μπαίνουν στο παιχνίδι» της υποστήριξης μίας εταιρείας με προβλήματα ρευστότητας και αδυναμίας ανταπόκρισης στις δανειακές της υποχρεώσεις, συνήθως όταν δηλαδή «ο ασθενής είναι ήδη στο νοσοκομείο», όπως είπε και ο κ Γ. Χαριζάνης, senior manager της Deloitte.

Ο χρόνος ανάληψης δράσης είναι κρίσιμος παράγοντας και όπως φαίνεται, όταν οι μέτοχοι είναι private equities λειτουργούν βάσει τεχνικών κριτηρίων γι΄ αυτό και με μεγαλύτερη ταχύτητα, κάτι που δεν συμβαίνει στις οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις γιατί υπεισέρχεται το συναίσθημα.

Με εντελώς διαφορετικό τρόπο βλέπουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιχειρήσεις και τράπεζες, όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνος  Δρούτσας, senior manager της PwC Ελλάδος.

Το πρώτο πράγμα που ζητούν οι επιχειρήσεις είναι «κούρεμα» των δανείων τους, κάτι που βρίσκει αντίθετες τις τράπεζες οι οποίες όμως συζητούν μειώσεις επιτοκίων και άλλες διευκολύνσεις που ελαφρύνουν το βάρος για τους πιστούχους.

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε και στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα που είναι πιο φιλικός προς τις επιχειρήσεις, καθώς απαιτείται μικρότερο ποσοστό πιστωτών - να αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου των απαιτήσεων - για να ανοίξει η διαδικασία. Η εταιρεία έχει πλέον διάστημα 4-12 μηνών για να καταθέσεις σχέδιο εξυγίανσης έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση του 50% των πιστωτών, ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι το δικαστήριο δεν πρέπει πλέον να αποφασίσει για το αν είναι βιώσιμο ή όχι το σχέδιο εξυγίανσης, αφού υποστηρίζεται από τουλάχιστον το 50% των πιστωτών.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο αναπλ καθηγητής κ. Δανιήλ Γιαμουρίδης.