Skip to main content

«Τίτλοι τέλους» για τη συνεργασία Fourlis-Samsung Electronics

Τη βεβαιότητα ότι η διακοπή της συνεργασίας με τη Samsung Electronics δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα μεγέθη του ομίλου, ούτε θα επιδράσει αρνητικά σε θέματα κόστους, εξέφρασε η διοίκηση της Fourli
Να λύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία σε Ελλάδα και Ρουμανίαστο τέλος του 2010 συμφώνησαν από κοινού ο όμιλος Fourlis και η Samsung Electronics.


Η διοίκηση της Fourlis Συμμετοχών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διακοπή της συνεργασίας με τη Samsung Electronicsδεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα μεγέθη του ομίλου, ούτε θα επιδράσειαρνητικά σε θέματα κόστους.

Μιλώντας σε αναλυτές κατά τη χθεσινή παρουσίαση των οικονομικώναποτελεσμάτων του 2009, ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλης Φουρλής, τόνισεπως η κορεατική εταιρεία θα αναλάβει το «συντριπτικό» μέρος των εξόδωνδιακοπής και λόγω της φύσης της συμφωνίας δεν θα υπάρξουν μεγάλεςεπιπτώσεις για τη Fourlis, αντίθετα θα απελευθερωθούν μεσοπρόθεσμαεπιπλέον κεφάλαια κίνησης από τη δραστηριότητα στη χονδρική που θακατευθυνθούν στην εξυπηρέτηση του στρατηγικού στόχου του ομίλου, δηλαδήστην εντατικοποίηση της προσπάθειας για νέες συμφωνίες συνεργασίαςκυρίως στη λιανική.


 Σύμφωνα μεπληροφορίες, η Samsung Electronics θα προχωρήσει στην ελληνική αγορά στη δημιουργία αυτόνομης εταιρείας, της Samsung Hellas.


Η συμμετοχή των προϊόντων της κορεατικής εταιρείας αντιστοιχεί στο περίπου 70% των πωλήσεων του κλάδου χονδρικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών της Fourlis για το 2009 και περίπου το 30% των ενοποιημένων πωλήσεων. Αντίστοιχα, ανέρχεται στο 60% των προ φόρων κερδών του συγκεκριμένου κλάδου και στο 5,2% των ενοποιημένων. Η διοίκηση, πάντως, τόνισε ότι τα brands που απομένουν στο χαρτοφυλάκιο της χονδρικής (General Electric, Liebherr, Korting) διαθέτουν συγκριτικά μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους (της τάξης του 22-23%).


Σε ό,τι αφορά στα ΙΚΕΑ, με βάση τον προγραμματισμότου ομίλου, τον προσεχή Οκτώβριο-Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία τουνέου καταστήματος της αλυσίδας στα Γιάννενα, ενώ τον Απρίλιο ξεκινά ηκατασκευή του πρώτου ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία, με ορίζοντα λειτουργίας τοτρίτο τρίμηνο του 2011. 

Για το κατάστημα στη Λάρισα που άνοιξε τον περασμένοΟκτώβριο, οι επικεφαλής της εταιρείας δήλωσαν ικανοποιημένοι από τηνπορεία του, επισημαίνοντας πως θα αποτελέσει «οδηγό» για την ανάπτυξηστην περιφέρεια. 

Για την αλυσίδα Intersport προβλέπεται η δημιουργία 5-6 καταστημάτωνμέσα στο 2010. Ο όμιλος διαθέτει σήμερα 48 καταστήματα Intersport σεΕλλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο έναντι 41 στο τέλος του 2008.