Skip to main content

Titan: Νεκροί και οι πέντε, το υποβρύχιο συνετρίβη στον βυθό λέει η ακτοφυλακή των ΗΠΑ

«Τα συντρίμμια συνάδουν με μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης. Μετά τη διαπίστωση αυτή ενημερώσαμε αμέσως τις οικογένειες», δήλωσε ο υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ της αμερικανικής ακτοφυλακής

Τραγικός ήταν ο επίλογος στις έρευνες για τον εντοπισμό του τουριστικού υποβρύχιου Titan,  τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την Κυριακή κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, καθώς όπως επιβεβαίωσε η αμερικανική ακτοφυλακή τα συντρίμμια που βρέθηκαν νωρίτερα ανήκουν στο υποβρύχιο.

Πρόκειται για τουλάχιστον πέντε διαφορετικά τμήματα του μοιραίου βαθυσκάφους, τα οποία εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού, στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού.

«Τα συντρίμμια συνάδουν με μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης. Μετά τη διαπίστωση αυτή ενημερώσαμε αμέσως τις οικογένειες», δήλωσε ο υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ της αμερικανικής ακτοφυλακής, ο οποίος ηγείται των ερευνών για το Titan  και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν η αμερικανική ακτοφυλακή θα μπορέσει να εντοπίσει τις σορούς των θυμάτων.

Ο υποναύαρχος πρόσθεσε ότι η ακτοφυλακή θέλει να «εκφράσει τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των επιβαινόντων», ενώ τόνισε ότι τα υποβρύχια ρομπότ θα παραμείνουν στο σημείο για τη συλλογή πληροφοριών.

Παράλληλα ανέφερε ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των θορύβων που εντοπίστηκαν κατά την αποστολή έρευνας και διάσωσης και της θέσης του στο βυθό».

«Είμαστε ευγνώμονες για την ταχεία κινητοποίηση ειδικών στην υποθαλάσσια έρευνα και διάσωση. Είμαστε επίσης απίστευτα ευγνώμονες για το πλήρες φάσμα της διεθνούς βοήθειας που παρασχέθηκε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν το υποβρύχιο θα μπορούσε να έχει συγκρουστεί με τον Τιτανικό, ο Carl Hartsville του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole δήλωσε ότι το ναυάγιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τον Τιτανικό. «Στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν συντρίμμια του Τιτανικού» τόνισε.

Ο υποναύαρχος Μάουγκερ δήλωσε ότι στο σημείο βρίσκονται εννέα σκάφη, καθώς και ιατρικό προσωπικό και άλλοι τεχνικοί. «Θα αρχίσουμε να αποσύρουμε το προσωπικό και τα σκάφη από το σημείο κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών. Αλλά θα συνεχίσουμε τις απομακρυσμένες επιχειρήσεις στον πυθμένα της θάλασσας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μήκους 6,7 μέτρων Titan, που ανήκε στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, λίγο προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Οι πέντε επιβαίνοντες στο υποβρύχιο ήταν: ο 61χρονος Αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο 59χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο 48χρονος Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν.