Skip to main content

Τις εξελίξεις στην Τουρκία παρακολουθεί η κυβέρνηση

O Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τις 10.30 από τον διοικητή της ΕΥΠ για τις εξελίξεις στην Τουρκία και το πραξικόπημα που είναι σε εξέλιξη.

«Με ψυχραιμία και προσοχή» παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις εξελίξεις στην Τουρκία και το πραξικόπημα.

O Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τις 10.30 από τον διοικητή της ΕΥΠ για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος μετέβη στο Πεντάγωνο μαζί με τους τρεις αρχηγούς όπλων –Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας- προκειμένου να έχουν απ’ ευθείας ενημέρωση από τον θάλαμο επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε παράλληλα από τον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την ΕΥΠ και ενημερώθηκε.

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αναφέρουν ότι είχαν εντοπίσει από νωρίς το απόγευμα κινητικότητα των τουρκικών στρατευμάτων.

Εν τω μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη έλαβε χώρα υπό τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, για τις εξελίξεις στην Τουρκία στο υπουργείο.

Ο κ. Τόσκας έχει καλέσει τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και όλους τους επιτελείς με τους οποίους συζητάει το θέμα.

Σε επιφυλακή τέθηκαν οι αστυνομικές υπηρεσίες με εντολή του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, στα νησιά και στα αεροδρόμια - στις εισόδους της χώρας. Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, η επιφυλακή διατάχθηκε για παν ενδεχόμενο, δεδομένου ότι η Ελλάδα συνορεύει με την Τουρκία

Τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, οσο και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρακολουθούν με απόλυτη ψυχραιμία τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διέκοψε το ταξίδι του στη Μογγολία και επιστρέφει άμεσα στην Ελλάδα, λόγω των έκτακτων εξελίξεων στην Τουρκία, όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συνεχής επικοινωνία Λευκωσίας - Αθήνας

Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία από την στιγμή που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα.
 
Στο Γενικό Επιτελείο, σύμφωνα με το ΡΙΚ, έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού 'Αμυνας , Χριστόφορου Φωκαΐδη, ενώ ενημερώθηκε και ο πρόεδρος Αναστασιάδης , ο οποίος βρίσκεται στην Μογγολία. Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία Λευκωσίας -Αθήνας.