Skip to main content

Τειρεσίας: Όταν οι αγορές στραβώνουν και μυρίζουν αίμα

Μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του 25% στο λιμάνι του Αμβούργου, η Cosco αυξάνει την πίεση της στην Ελλάδα για μεγαλύτερη διείσδυση στον Πειραιά.

Δεν θέλει πολύ να στραβώσει το κλίμα, επενδυτικά, αν στραβώσει πολιτικά. Κι αυτό γιατί οι αγορές είναι σαν τα θηρία: Αν μυρίσουν αίμα, θέλουν περισσότερο. Κι εν προκειμένω, αυτό που θέλουν είναι να τοποθετηθούν μεν, αλλά με καλύτερους όρους, σε μια Ελλάδα που μέχρι πρότινος ήταν κάτι σα case study και τώρα την βλέπουν όλοι με καχυποψία. Τα παραδείγματα, πολλά. 

Μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του 25% στο λιμάνι του Αμβούργου, η Cosco αυξάνει την πίεση της στην Ελλάδα για μεγαλύτερη διείσδυση στο λιμάνι του Πειραιά. Αλλιώς, αφήνουν να εννοηθεί ότι τα πάντα είναι πάνω στο τραπέζι. Τι θέλουν οι Κινέζοι πίσω από τις κουρτίνες; Οι πληροφορίες λένε ότι η Cosco επιμένει να εξασφαλίσει άμεσα την άδεια κατασκευής και λειτουργίας τουλάχιστον δυο ξενοδοχειακών μονάδων, στα όρια του ΟΛΠ. Εκεί όπου εκτείνονται οι παλιές αποθήκες του. Εδώ, να διευκρινίσουμε ότι η ανακατασκευή και μετατροπή τους σε hotels όντως προβλέπεται, αλλά αφού ξεπερασθούν κάποια κρίσιμα εμπόδια. Μέχρι πρότινος το πάνω χέρι σ' αυτή την ιστορία, το είχε η ελληνική πλευρά. Τώρα τελευταία, όμως, το πήρε η κινεζική. Σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και ο πιο μεγάλος στόχος τους που είναι η «μεταμόρφωση» της σημερινής παγόδας σε πεντάστερο ξενοδοχείο να δείχνει πλέον βατός. Ειδικά μετά το Αμβούργο, αλλά κυρίως μετά την πολιτική κρίση που ενέσκηψε στην χώρα μας.

Άλλο παράδειγμα; Ο «Τειρεσίας» μαθαίνει ότι δεύτερες σκέψεις, ακόμα και για το κερδοφόρο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της στην Ελλάδα, κάνει η τράπεζας HSBC. Πληροφορίες από το Λονδίνο, αναφέρουν συγκεκριμένα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να το πουλήσει (κι αυτό). Θυμίζουμε ότι η HSBC πούλησε την ελληνική θυγατρική της (15 καταστήματα) στην Παγκρήτια Τράπεζα και είχε διατηρήσει μόνο το εδώ ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο, κάνοντας τη διαχείριση του από το Λονδίνο. Τώρα φέρεται να συζητά την πώληση του με ενδιαφερόμενες «να έχουν βγει» διάφορες ελληνικές τράπεζες.

Βεβαίως, όλος ο κανόνας που περιγράφεται παραπάνω, έχει κι εξαιρέσεις. Οι οποίες ωστόσο υπάρχουν, απλώς, για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Εν προκειμένω είναι ενδεικτική η περίπτωση με το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας, PIF, που ετοιμάζεται να κάνει μια μεγάλη επιχειρηματική κίνηση επί ελληνικού εδάφους. Συγκεκριμένα, συζητά την απόκτηση (καλής) συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλης ελληνικής εισηγμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές συζητήσεις είναι σε τέτοιο βαθμό προχωρημένες, ώστε το deal να κλείσει ακόμα και πριν από το τέλος του 2022. Περισσότερες λεπτομέρειες, προσεχώς.