Skip to main content

Τειρεσίας: Κρίσιμα εικοσιτετράωρα στα ελληνο-τουρκικά

Ο «Τειρεσίας» έχει μόνο μια συμβουλή να δώσει: Προσδεθείτε. Ωστόσο, ελπίζει ότι αυτή η προοπτική, στο τέλος της ημέρας, θα αποφευχθεί.

Τελικώς, η εξουσιοδότηση της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης προς την Τουρκία για να κινηθεί με δικά της ερευνητικά σκάφη στην περιοχή του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου είναι κάτι παραπάνω από πιθανή. Κι αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι ουσιαστικές ελληνικές έρευνες στην περιοχή. Ως γνωστόν, η διάρκεια της πρώτης φάσης των εν λόγω ερευνών θα διαρκέσει 30 μέρες κι εκ των πραγμάτων θεωρούνται ότι είναι και οι πιο κρίσιμες. Εννοείται ότι η Ουάσιγκτον είναι ενήμερη για τις ελληνικές προθέσεις, σε συνεννόηση με την οποία φαίνεται να λαμβάνονται οι πιο κρίσιμες από τις παραπάνω αποφάσεις. Αυτό ωστόσο δεν δείχνει να κάμπτει την Τουρκία. Γι αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Αθήνα που εκτιμούν ότι η Άγκυρα θα μεταφέρει την ένταση νότια του Ρόδου και του Καστελόριζου. Αλλά αυτή τη φορά πιο στοχευμένα, προκειμένου να προκληθεί κρίση. Σ' αυτή την περίπτωση, ο «Τειρεσίας» έχει μόνο μια συμβουλή να δώσει: Προσδεθείτε. Ωστόσο, ελπίζει ότι αυτή η προοπτική, στο τέλος της ημέρας, θα αποφευχθεί.

Άλλωστε, η Αθήνα δουλεύει παρασκηνιακά, όσο κι όπου μπορεί, για να το καταφέρει. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει στο παρασκήνιο νέο τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο, πριν από το τέλος του έτους. Άγνωστο, προς το παρόν, για ποιο ζήτημα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι έχει να κάνει με τα ελληνο-τουρκικά. Αν φιξαριστεί, θα ταξιδέψει στο Παρίσι με αφορμή επιχειρηματικό Ελληνογαλλικό φόρουμ, που είναι προγραμματισμένο την Τρίτη. Παράλληλα, η Αθήνα μελετά προσεκτικά όλα τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα απέναντι και προσπαθεί να δώσει τις δικές της εξηγήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τελευταία, κυκλοφορεί μια άποψη που υποστηρίζει ότι η τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Πόλη μπορεί τελικώς να ήταν ακόμα και προβοκάτσια από το βαθύ κράτος της Τουρκίας. Ώστε να ακυρωθούν τα ανοίγματα του Ερντογάν προς τον κουρδικό παράγοντα, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Επιμένουμε ωστόσο ότι επί του πεδίου, η θερμότητα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων θα κριθεί στο μέτωπο των γεωτρήσεων. Αν και υπάρχουν κι εκείνες που δρομολογούνται, χωρίς να αφορούν με οποιονδήποτε τρόπο την Αγκυρα. Για παράδειγμα, ο «Τειρεσίας» πληροφορείται ότι πλησιάζουν οι μέρες που η Energean θα κάνει την κρίσιμη κίνηση στην τελική ευθεία προς την έναρξη των γεωτρήσεων στην ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, μέσα στον Δεκέμβριο θα υποβάλλει την στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις εργασίες στο εν λόγω χερσαίο οικόπεδο (που βρίσκεται βόρεια των Ιωαννίνων, για την ακρίβεια). Αν πάρει το πράσινο φως σ' αυτό το μέτωπο, τότε, όπως μας λένε, ετοιμαστείτε: Προς το τέλος του 2023 μπορεί και να μπει γεωτρύπανο εκεί. Αν όλα πάνω καλά, επαναλαμβάνω. Που μάλλον θα πάνε.