Skip to main content

Την Τετάρτη εξετάζεται το αίτημα για έκδοση του Βίνικ στη Ρωσία

Οι ρωσικές αρχές ζητούν την έκδοσή του καθώς του καταλογίζουν απάτη συνδεόμενη με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιρειών, ύψους 10.000 ευρώ.

Ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου αναμένεται να βρεθεί ξανα την ερχόμενη Τετάρτη ο Ρώσος «μάγος» των Bitcoin, Alexander Vinnik, προκειμένου να εξετασθεί το αίτημα των ρωσικών αρχών για έκδοση του στη Ρωσία.

Οι ρωσικές αρχές ζητούν την έκδοσή του καθώς του καταλογίζουν απάτη συνδεόμενη με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιρειών, το ύψος της οποίας προσεγγίζει περίπου τα 10.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Δικαστήριο αποφάσισε την έγκριση του αιτήματος έκδοσης του Ρώσου στις ΗΠΑ, ώστε να δικαστεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ποσού που αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτογραφημένων ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin).  Ωστόσο, η υπεράσπισή του άσκησε έφεση και η απόφαση για έκδοση ή μη στις αμερικανικές αρχές θα ληφθεί από τον Άρειο Πάγο.

Ο 38χρονος έχει δηλώσει πως συναινεί για την έκδοση του στην πατρίδα του, τη Ρωσία, ενώ δεν επιθυμεί την εκδοσή του στις ΗΠΑ και αρνείται όλες τις κατηγορίες.