Skip to main content

Την προσοχή στο χρέος εφιστά ο Ρεν

Την πεποίθησή του ότι στο μέλλον θα χρειασθεί να εστιασθεί η προσοχή περισσότερο στα χρέη των χωρών μελών της ευρωζώνης, ώστε να προληφθούν τα μεμονωμένα προβλήματα της κάθε χώρας, εκφράζει ο Ευρωπαίο
Την πεποίθησή του ότι στο μέλλον θα χρειασθεί να εστιασθεί η προσοχή περισσότερο στα χρέη των χωρών μελών της ευρωζώνης, ώστε να προληφθούν τα μεμονωμένα προβλήματα της κάθε χώρας, εκφράζει ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

«Επειδή οι οικονομίες της ευρωζώνης είναι στενά συνδεδεμένες μέσω του κοινού νομίσματος, είναι σημαντικό να προλαμβάνεται η αδύναμη οικονομική πολιτική μιας χώρας που απειλεί την οικονομική επιτυχία των άλλων», δηλώνει ο Ρεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Helsingin Sanomat.

«Μέχρι τώρα ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής εστιαζόταν σχεδόν ολοκληρωτικά στα ελλείμματα, και τα χρέη διογκώνονταν υπερβολικά. Στο μέλλον η εξέλιξη του χρέους των χωρών πρέπει να παρακολουθείται πιο προσεκτικά από πριν και πιθανή καθοδική περιδίνηση πρέπει να διακόπτεται εγκαίρως», επισημαίνει.

Παράλληλα, ο επίτροπος σημειώνει ότι οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προηγούμενες εβδομάδες πρόλαβαν την ανεξέλεγκτη μετάδοση των προβλημάτων της Ελλάδας , αλλά η κρίση αποκάλυψε επίσης ρωγμές στην οικονομική ραχοκοκαλιά της ΕΕ.

«Σταματήσαμε την ανεξέλεγκτη μετάδοση της ελληνικής πυρκαγιάς ώστε να μην γίνει ανεξέλεγκτη, λέει ο Ευρωπαίος επίτροπος. Το πρόβλημα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης συνίσταται στο ότι ο νομισματικός άξονας ήταν ισχυρότερος από τον οικονομικό. Η κρίση έδειξε ότι και οι δύο είναι αναγκαίοι», καταλήγει.