Skip to main content

Την κύρια νομοθεσία για το Brexit εκδίδει σήμερα η Βρετανία

Το Νομοσχέδιο Ανάκλησης (Repeal Bill) είναι αποφασιστικής σημασίας στον σχεδιασμό της βρετανικής κυβέρνησης για την έξοδο από την ΕΕ το 2019.

Τη νομοθεσία με την οποία θα λύσει τους πολιτικούς και νομικούς δεσμούς της με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημοσιοποιήσει σήμερα η Βρετανία, εγκαινιάζοντας έναν διάλογο που αναμένεται να είναι έντονα διχαστικός και ο οποίος θα δοκιμάσει την ικανότητα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να καθοδηγήσει τη χώρα.

Το Νομοσχέδιο Ανάκλησης (Repeal Bill) είναι αποφασιστικής σημασίας στον σχεδιασμό της βρετανικής κυβέρνησης για την έξοδο από την Ε.Ε. (Brexit) το 2019, παρέχοντας τον μηχανισμό με τον οποίο δεκαετίες νομοθετημάτων της Ε.Ε. θα μετατραπούν σε βρετανική νομοθεσία, και με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η έξοδος με την ανάκληση της νομοθεσίας του 1972 η οποία μετέτρεψε την Βρετανία σε μέλος της Ε.Ε..

Η ψήφισή του από το κοινοβούλιο είναι πρωτίστης σημασίας για το μέλλον της Μέι ως πρωθυπουργού. Οι πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα της κόστισαν την αυτοδυναμία του κόμματος και επανέφεραν τις συζητήσεις για την απόφαση εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι οι υπέρμαχοι του Brexit βουλευτές της υπερασπίζονται σθεναρά το σχέδιο της για «σκληρή έξοδο», υπέρ της απόλυτης ρήξης με την Ε.Ε.. Αντίθετα, οι υπέρμαχοι της Ε.Ε. προσπαθούν να επιτύχουν παραχωρήσεις που θα απαλύνουν τους όρους αποχώρησης. Η ανταρσία από οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε να εκτροχιάσει την νομοθεσία και να δοκιμάσει την ικανότητα της Μέι να διαπραγματευτεί ή να βρει υποστήριξη από κόμματα της αντιπολίτευσης. Εάν αποτύχει, η πρωθυπουργός της Βρετανίας μπορεί να βρεθεί σε πολύ επισφαλή θέση.

Η δημοσίευση του νομοσχεδίου αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια μακροχρόνια νομική διαδικασία, αλλά δεν αναμένεται επίσημη να συζητηθεί στη βουλή σήμερα. Βρετανικές εταιρείες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας αναμένουν το ν/σ για να αποκτήσουν μία ξεκάθαρη εικόνα για το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης για τη χρονοβόρα τεχνική επεξεργασία της αντικατάστασης της νομοθεσίας της Ε.Ε..