Skip to main content

Την έκδοση βίζας διετούς διάρκειας μελετά το ΥΠΕΞ για επιχειρηματίες χωρών Σένγκεν

Τρόπους για τον περιορισμό των προβλημάτων που προκαλεί η συνθήκη Σένγκεν στην έκδοση βίζας, για φυσικά πρόσωπα από τρίτες χώρες, που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αναζητά το υπουργείο Εξωτερικών
Τρόπους για τον περιορισμό των προβλημάτων που προκαλεί η συνθήκη Σένγκεν στην έκδοση βίζας, για φυσικά πρόσωπα από τρίτες χώρες, που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αναζητά το υπουργείο Εξωτερικών και προσανατολίζεται σε λύσεις μακροχρόνιας διάρκειας.

«Κάποιες χώρες το έχουν ήδη αντιμετωπίσει», παραδέχθηκε ο κ. Σπύρος Κουβέλης και εξήγησε ότι «πιο εύκολα μπορεί να επισκεφθεί την Ελλάδα ένας Ρώσος επιχειρηματίας μέσω της Γαλλίας, παρά απευθείας». Αν και επί του παρόντος το ΥΠΕΞ δεν έχει καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση επίλυσης του προβλήματος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, για τα θέματα οικονομικής διπλωματίας άφησε, ευθέως, να εννοηθεί ότι μελετά λύσεις χορήγησης επιχειρηματικής βίζας διάρκειας τουλάχιστον 2 ετών.

«Το βλέπουμε, αλλά δεν έχω λύση να σας ανακοινώσω τώρα», τόνισε ο υφυπουργός προς εκπροσώπους της βορειοελλαδικής επιχειρηματικής κοινότητας, απαντώντας σε ερώτημα του νομάρχη Ημαθίας, ο οποίος έφερε στο προσκήνιο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες της περιοχής ευθύνης του, όταν πραγματοποιούν εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου στην αχανή αγορά της Ρωσίας.

Ο κ. Κουβέλης που βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη για να μετάσχει σε σχετική εκδήλωση για τη διασυνοριακή συνεργασία και τις προκλήσεις ή τις ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτή για τη Βόρεια Ελλάδα, αποκάλυψε, ακόμη, ότι στις προθέσεις του ΥΠΕΞ είναι να αναβαθμιστεί ο ρόλος της οικονομικής διπλωματίας, γιατί «είναι υπερβολικά σημαντικό θέμα αλλά και αναγκαίο, για να είναι ένα παραπαίδι του υπουργείου Εξωτερικών».

Αναλύοντας περαιτέρω τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στον τομέα αυτό, τόνισε ότι έχουν προγραμματιστεί σειρά επισκέψεων της πολιτικής ηγεσίας στις αγορές που ενδιαφέρουν και ως τέτοιες προσδιόρισε αφενός τα Βαλκάνια, τις χώρες του Ευξείνου Πόντου, τις υποκαυκάσιες, καθώς κι εκείνες στην ανατολική και τη νότια Μεσόγειο. «Έχουμε μια δύναμη κρούσης σε 160 χώρες, αλλά το ζητούμενο είναι τι κάνεις με αυτή σου τη δύναμη», είπε χαρακτηριστικά και θύμισε ότι στο παρελθόν υπήρχαν μεν καλές προθέσεις, αλλά ήταν αναποτελεσματικές, ενώ μίλησε και για περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχειρηματικές αποστολές κατέληγαν να είναι τουριστικές. Εκτός από τις γειτονικές χώρες, η προσοχή θα εστιαστεί και σε χώρες de facto συνεργάτες όπως είναι οι Ρωσία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Νότια Κορέα κάποιες Ν. Αμερικής.

Αναφορικά με το ΕΣΟΑΒ ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι θα υπάρξει ανασχεδιασμός του, διότι «έπειτα από τόσα χρόνια, από το συνολικό προϋπολογισμό των περίπου 500 εκατ. ευρώ, έχουν κλειδωθεί σε έργα μόλις το 50% των πόρων, ενώ κάποιες από τις χώρες της περιοχής ήδη είναι μέλη της Ε. Ε.». Ανάλογη τακτική θα ακολουθηθεί και για την αναπτυξιακή βοήθεια της χώρας μας, τη λεγόμενη και Hellenic Aid, η οποία θα πάψει να είναι τόσο πολυδιασπασμένη. Στο σημείο αυτό δε, έφερε ως παράδειγμα ότι το Λουξεμβούργο που είναι περίπου όσο και η Ελλάδα, ως μέγεθος, διοχετεύει δισεκατομμύρια Ευρώ σε μόλις 6 χώρες, ενώ εμείς δρούμε σε τουλάχιστον 40 χώρες του κόσμου.

Σε σχέση με το στόχο της εξωστρέφειας, εξάλλου, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «ειδικά σε περίοδο κρίσης η εξωστρέφεια ιδίως σε όμορες χώρες, αποτελεί σημαντική λύση διότι μας βοηθά να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία». Ιδιαίτερη αναφορά, τέλος, έκανε στην ανάγκη να αναζητήσουμε νέες αγορές και επενδυτικά κεφάλαια, γιατί μπορούν να εξελιχθούν σε εργαλεία επιβίωσης για περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα με τον παραγωγικό ιστό που διαθέτει.