Skip to main content

Την αξιολόγηση τεσσάρων χωρών επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την Παρασκευή την αξιολόγηση του για τη Ρωσία, τη Νορβηγία, τη Τσεχία και το Ισραήλ.

Την αξιολόγηση της Ρωσίας, της Νορβηγίας, της Τσεχίας και του Ισραήλ επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch.

Πιο αναλυτικά, ο αμερικανικός οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒΒ-» της Ρωσίας, διατηρώντας το outlook σε «αρνητικό». Σύμφωνα με τον Fitch, παρά την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, λόγω της πτώσης του πετρελαίου, η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος (ρούβλι) ασκεί ευεργετικές πιέσεις στην οικονομία, με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να διαμορφώνεται σε πλεόνασμα της τάξης του 5% με 6%.

Όσον αφορά στη Νορβηγία, ο Fitch επιβεβαίωσε την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ», διατηρώντας το outlook σε σταθερό. Η επιβεβαίωση αντανακλά το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, το ισχυρό ανθρώπινο, εργατικό δυναμικό, τις εύρωστες μακροοικονομικές προοπτικές και την υγιή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ο αμερικανικός οίκος επιβεβαίωσε και την αξιολόγηση «Α+» της Τσεχίας, με το outlook να παραμένει σε «σταθερό». Η τσεχική αξιολόγηση εδράζεται στις ισχυρές δημοσιονομικές βάσεις της οικονομίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης, ως απόρροια της ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

Τέλος, ο Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Α» του Ισραήλ (σταθερό outlook), λόγω της υψηλής χρηματοδοτικής ευελιξίας και των θετικών μακροοικονομικών προοπτικών. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το υψηλό επίπεδο χρέους/ΑΕΠ και οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.