Skip to main content

Αλεξανδρούπολη: Την αποφυλάκιση των αυτόκλητων σερίφηδων ζητάει η εισαγγελέας

Προτείνει την παραπομπή τους σε δίκη για το επεισόδιο που έβαλαν τους μετανάστες στο κλουβί, όμως κρίνει ότι δεν είναι επικίνδυνοι να διαπράξουν παρόμοια αδικήματα και τους χαρακτηρίζει «εθελοντές περιφρούρησης»

Την αποφυλάκιση των τριών προσωρινά κρατούμενων, αποκαλούμενων «σερίφηδων» του Έβρου, οι οποίοι κατηγορούνται για μία σειρά από αδικήματα όταν τον περσινό Αύγουστο φυλάκισαν 13 μετανάστες και πρόσφυγες από το Πακιστάν και τη Συρία σε ένα τρέιλερ - κλουβί που περιέφεραν σε δασικές περιοχές της Αλεξανδρούπολης ανεβάζοντας και σχετικά βίντεο στο facebook και υποδεικνύοντάς τους σαν «εμπρηστές του δάσους», προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών η αντεισαγγελέας Αλεξανδρούπολης. Στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ζήτησε την παραπομπή τους σε δίκη για όσα υπέστησαν οι άτυχοι μετανάστες που έπεσαν στα χέρια τους και μάλιστα για τα αδικήματα για τα οποία έχουν προφυλακιστεί και με τις επιβαρυντικές περιστάσεις των ρατσιστικών χαρακτηριστικών. Ζητώντας να αντικατασταθεί η προσωρινή τους κράτηση με περιοριστικούς όρους, όπως άλλωστε είχε πράξει μετά τη σύλληψή τους αφού απολογήθηκαν, αφιερώνει ένα μεγάλο τμήμα της πρότασής της στην ανάλυση των επιχειρημάτων της για την αποφυλάκιση των τριών κατηγορουμένων μέχρι τη δίκη.

Η εισαγγελική πρόταση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του βουλεύματος από το δικαστικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, που αφορά τις κατηγορίες που είχε απαγγείλει η ίδια στους 13 μετανάστες και για τις οποίες απηλλάγησαν, πλην της παράνομης εισόδου. Κυρίως για την απόπειρα εμπρησμού, κατηγορία που προέκυψε από τους ισχυρισμούς των αυτόκλητων «σερίφηδων» ότι οι μετανάστες ήθελαν να βάλουν φωτιά στο δάσος. Είχαν παρουσιάσει μάλιστα στους αστυνομικούς και έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό με λάστιχο αυτοκινήτου, σανίδια και σφουγγάρι, τον οποίο οι μετανάστες κατηγορήθηκαν ότι πήγαν να πυροδοτήσουν με τη μέθοδο της… τριβής, ισχυρισμοί που καταρρίφτηκαν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο επέκρινε τη στάση των τριών κατηγορουμένων - ενός Αλβανού και δύο Ελλήνων.

Κυνηγοί κεφαλών

Η αντεισαγγελέας Αλεξανδρούπολης στην πρότασή της να παραπεμφθούν σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης επιβεβαιώνει τις μέχρι τώρα κατηγορίες που οδήγησαν το δικαστικό συμβούλιο να κρίνει προσωρινά κρατούμενους τους κατηγορούμενους. Περιγράφει ότι οι κατηγορούμενοι αναζητούσαν μετανάστες σε δασικές περιοχές της Αλεξανδρούπολης, τις ημέρες που μαίνονταν οι καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες έπληξαν την περιοχή. Μάλιστα σημειώνει ότι οι 13 μετανάστες και πρόσφυγες που οδηγήθηκαν με τη βία στο κλουβί που έσερνε το αυτοκίνητο εντοπίστηκαν από τους κατηγορούμενους σε δύο διαφορετικά σημεία, πρώτα οι πακιστανικής καταγωγής που έμειναν τέσσερις ώρες μέσα στο κλουβί κάτω από αφόρητη ζέστη και στη συνέχεια οι Σύροι οι οποίοι έμειναν περίπου δύο ώρες. «Δεν περιορίστηκαν απλώς στην προσπάθεια να ακινητοποιήσουν τους 13 παράνομα εισερχόμενους μετανάστες, αλλά εξαναγκάζοντας αυτούς στον εγκλεισμό τους στο κλειστό τρέιλερ, ασκώντας βία κατά αυτών και απειλώντας τους για να το πετύχουν, αφαιρώντας τα ρούχα κάποιων εξ αυτών, χτυπώντας τους κατά τη διάρκεια της παράνομης κατακράτησής τους και, κυρίως, κρατώντας αυτούς κλειδωμένους για χρονικό διάστημα ωρών, χρόνο πολύ περισσότερο από τον απαιτούμενο για την κλήση και προσέλευση των αστυνομικών αρχών», σημειώνει η αντεισαγγελέας στην πρότασή της. Γίνεται ακόμη λόγος για «εξευτελιστικές και προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πράξεις».

«Η εισαγγελική πρόταση παραδέχεται ότι ήταν αποκυήματα της φαντασίας των συγκεκριμένων κατηγορουμένων η δήθεν επιχείρηση εμπρησμού με τον δήθεν εμπρηστικό μηχανισμό, ο οποίος δεν υπήρχε πουθενά και ξαφνικά βρέθηκε σε σημείο που κανένας δεν είχε βρει, ούτε οι αστυνομικοί», σχολίασε μιλώντας στη Voria.gr ο συνήγορος υπεράσπισης ορισμένων μεταναστών Νίκος Καραβελάκης.

Η πρόταση αποφυλάκισης

Την ίδια ώρα πάντως η αντεισαγγελέας με ένα αναλυτικό σκεπτικό ζητάει από το συμβούλιο να αποφυλακίσει τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορούμενους για τα βαριά αδικήματα, για τα οποία προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη. Αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι ούτε ύποπτοι φυγής, ούτε επικίνδυνοι να διαπράξουν παρόμοια αδικήματα. Στο μεγάλης έκτασης σκεπτικό, σε σύγκριση με αντίστοιχα σε άλλες δικαστικές αποφάσεις, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ουδόλως διαπιστώνεται ότι προκύπτει σκοπός φυγής οποιουδήποτε εκ των τριών κατηγορουμένων», όπως και ότι «δεν διαγιγνώσκεται κίνδυνος υποτροπής αυτών και ότι, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να κριθεί ότι οι κατηγορούμενοι, εάν αφεθούν ελεύθερο, είναι πιθανό να διαπράξουν άλλα αδικήματα».

Εντύπωση προξενεί ότι η αντεισαγγελέας στην ανάπτυξη της πρότασής της για την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων και παρ’ ότι έχει αναλύσει όλες τις ρατσιστικές κινήσεις τους, χαρακτηρίζει «έωλη» την άποψη που διατυπώθηκε ότι ήταν οργανωμένη η δράση τους, ενώ κάνει λόγο για «εθελοντικές ομάδες πολιτών»! «Η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου για τη δράση των κατηγορούμενων είναι παντελώς έωλη και αυθαίρετη, χωρίς κανένα έρεισμα στα περιστατικά της υπόθεσης, αφού τέτοιου είδους οργάνωση δεν έχει αποδειχθεί και ούτε μπορεί αν θεωρηθεί τέτοια, η εθελοντική συμμετοχή πολιτών σε ομάδες περιφρούρησης λόγω των πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί και μαίνονταν στην περιοχή», σημειώνει στην πρότασή της.

«Το πρόβλημα εδώ όσον αφορά ότι έχουν γνωστή κατοικία οι κατηγορούμενοι το δέχομαι, ότι δεν απασχόλησαν τις αρχές το δέχομαι, το γεγονός όμως ότι είναι αμετανόητοι, ότι δεν έχουν παραδεχθεί τις πράξεις τους, ότι ήταν οργανωμένοι σε ομάδες για δήθεν περιφρούρηση δείχνει το ακριβώς αντίθετο, ότι οργανώνονται για διάπραξη ομοειδών πράξεων», τόνισε ο κ. Καραβελάκης υποστηρίζοντας ότι είναι επικίνδυνοι να διαπράξουν παρόμοια αδικήματα. Θεωρεί επίσης ότι από τις δικαστικές αρχές έπρεπε να είχε κινηθεί και έρευνα για την «ομάδα» που υπήρχε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην οποία επικοινωνούσαν οι κατηγορούμενοι. «Υπήρχαν επιδοκιμασίες στις πράξεις τους», κατέληξε ο συνήγορος. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.