Skip to main content

Την αποχώρησή τους από την εμπορική συμφωνία TPP ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί και την εμπορική συμφωνία NAFTA, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τo Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP), εμπορική συμφωνία στην οποία μετέχουν 12 χώρες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, λίγες ώρες μετά από την ορκωμοσία του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Λευκός Οίκος επικαλείται την ανάγκη προστασίας των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι ο κ. Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί την εμπορική συμφωνία NAFTA, την οποία υπέγραψαν το 1994 οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς.

«Για πολύ καιρό οι Αμερικανοί αναγκάζονταν να δέχονται εμπορικές συμφωνίες που έθεταν τα συμφέρονταν των ισχυρών και της ελίτ της Ουάσιγκτον πάνω από εκείνα των σκληρά εργαζόμενων ανδρών και γυναικών αυτής της χώρας», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να κλείσουν εργοστάσια.

Να σημειωθεί ότι οι εννέα χώρες του συμφώνου ανακοίνωσαν το 2011, κατά την διάρκεια των διαπραγματέυσεων, ότι το TPP έχει ως σκοπό την «βελτίωση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των συνεργαζομένων χωρών του TPP, την προώθηση της καινοτομίας, της οικονομικής βελτίωσης και ανάπτυξης, και την υποστήριξη της δημιουργίας και διατήρησης θέσεων εργασίας». Ωστόσο, επαγγελματίες της παγκόσμιας υγείας, ακτιβιστές της ελευθερίας του διαδικτύου, περιβαλλοντολόγοι και συνδικαλιστές, έχουν ασκήσει έντονη κριτική ως προς τις διαπραγματεύσεις, κυρίως λόγω της μυστικότητας των διαδικασιών, του εκτεταμένου πεδίου εφαρμογής του συμφώνου και των αμφιλεγόμενων ρητρών που ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το Wikileaks έχει δημοσιεύσει πολλά σχετικά έγγραφα από το 2013.

Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2016, με τον πρόεδρο Ομπάμα να την υπερασπίζεται σθεναρά.