Skip to main content

Tην 81η ΔΕΘ επιλέγει η ΕΕ για να ενημερώσει για το προσφυγικό

Η ΓΔ Ανθρωπιστικής Βοήθειας της ΕΕ συμμετέχει στην 81η ΔΕΘ για να ενημερώσει για το πρόγραμμα βελτίωσης των συνθηκών για τους πρόσφυγες.

Μία συμμετοχή στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την 81η, ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, τις εμπορικές αλλά και αναπτυξιακές, καθώς για πρώτη φορά η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ( σ.σ. γνωστή ως ECHO) συμμετέχει στη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου.

Την 81η ΔΕΘ επέλεξε η ECHO και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης, προκειμένου να ενημερώσουν για το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΕ με το οποίο χρηματοδοτούνται με 83 εκατομμύρια δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών. Το πρόγραμμα αυτό αφορά ειδικά την Ελλάδα και αποφασίσθηκε λόγω αφενός του μεγάλου κύματος προσφύγων και μεταναστών που πρέπει να διαχειριστεί η χώρα μας και, αφετέρου λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει.

Να σημειωθεί ότι αυτά τα 83 εκατ. ευρώ, διατίθενται μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και έξι διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που συνεργάζονται με τοπικές ΜΚΟ. Στις ΜΚΟ διατίθεται ποσό 43 εκατ., ενώ 25 εκατ. ευρώ διατίθενται μέσω της UNHCR και άλλα 15 εκατ. μέσω του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης, μαζί με συνεργάτες του, επισκέπτονται συχνά τις δομές φιλοξενίας προκειμένου, σε συνεργασία με τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας στη βάση ενός καλύτερα οργανωμένου σχεδίου που θα ανταποκρίνεται και στις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών αλλά και δημιουργικής απασχόλησης των ενηλίκων.

Στο διάστημα λειτουργίας της 81ης ΔΕΘ, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή και η ECHO, αξιοποιώντας τις δεκάδες χιλιάδες συμμετεχόντων και επισκεπτών, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν για την εξέλιξη του προγράμματος, το οποίο, σημειωτέον, είχε χρόνο υλοποίησης ενός έτους, δηλαδή μέχρι το Μάιο του 2017.