Skip to main content

«Τιμή και μνήμη»: Μια σημαντική ηθική υποχρέωση του ΣΒΒΕ

Στις 16 Δεκεμβρίου, o Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος εκπλήρωσε μια σημαντική ηθική υποχρέωση απέναντι σε σημαντικούς ανθρώπους του Συνδέσμου.

Του Αθανάσιου Σαββάκη*

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, o Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος εκπλήρωσε μια σημαντική ηθική υποχρέωση απέναντι σε σημαντικούς ανθρώπους του Συνδέσμου,  που είτε βρίσκονται εν ζωή, είτε έχουν φύγει από κοντά μας. Ήταν πραγματικά μια εκδήλωση «Τιμής και Μνήμης».

Τιμή είναι η έκφραση εκτίμησης, σεβασμού, αναγνώρισης και επιβράβευσης. Τιμή επίσης είναι «το καμάρι, το καύχημα, η περηφάνια». Όλες αυτές οι λέξεις περικλείουν ακριβώς τα αισθήματά για δύο πρώην προέδρους του ΣΒΒΕ, τον Βύρωνα Αντωνιάδη και τον Βασίλειο Πανούτσο. Αλλά και δύο επί μακρόν εξέχοντα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Συνδέσμου, τον Άγγελο Μπίλλη και τον Γεώργιο Φιλίππου.

Οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι με το ήθος τους, τις αξίες τους, την εργατικότητά τους, τη διορατικότητά τους, και με το συνολικό τους επιχειρηματικό και κοινωνικό τους έργο, έγιναν, και είναι, ξεχωριστοί. Καθοδηγούν τους νεώτερους στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα. Η κοινωνία και η οικονομία.

Άλλωστε, «Η ευγνωμοσύνη είναι  η μόνη αρετή που χρειάζεται λόγια. Οι άλλες απαιτούν σιγή»

Για τη Διοίκηση του ΣΒΒΕ  το βράδυ της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου 2016 ήταν η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης προς εκείνους τους ξεχωριστούς ανθρώπους που έκτισαν, με πολύ κόπο, εργαζόμενοι άοκνα, το υψηλό κύρος του Συνδέσμου. Είναι αυτοί που μεταλαμπάδευσαν στις επόμενες γενιές τις αξίες τους. Οι τέσσερις αυτοί άνδρες υπήρξαν ξεχωριστοί εξαιτίας των οραμάτων τους, της οξύνοιας του χαρακτήρα τους, των ηγετικών τους ικανοτήτων. Μα πάνω απ’ όλα, ήταν άνθρωποι αποφασιστικοί και είχαν το χάρισμα να εμπνέουν τους συνεργάτες τους.

Από την άλλη μεριά, «μνήμη» είναι η ικανότητα του νου να διατηρεί και να ανακαλεί εικόνες, γεγονότα, παρουσιάσεις και γνώσεις.

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα ο ΣΒΒΕ τίμησε δέκα σημαντικές προσωπικότητες που έχουν φύγει από τη ζωή. Παρ’ όλα αυτά η παρουσία τους πιστοποιείται από το πολύτιμο έργο που μας κληροδότησαν. Είναι διαρκώς παρόντες, καθώς η μνήμη τους εξακολουθεί να ακτινοβολεί. Λείπουν, όμως, το ήθος τους, το συνεργατικό τους πνεύμα, η προωθημένη τους σκέψη.

Πρόκειται για δέκα επιχειρηματίες που προσέφεραν τα μέγιστα στον ΣΒΒΕ απ’ όποια θέση τον υπηρέτησαν. Με ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και αφοσίωση. Γι’ αυτό είναι άξιοι τιμής και μνημόνευσης στο διηνεκές.

Πρόκειται για τους: Μάρκο Δούφο, Φιλώτα Καζάζη, Νικόλαο Κονιόρδο, Λεωνίδα Κουϊδη, Παντελή Κωνσταντινίδη, Διαμαντή Λαδένη, Λάκη Μαραγκό, Αλέξανδρο Μπακατσέλο, Γεώργιο Νικολαϊδη, και Αλέξανδρο Χαϊτογλου.

Το επιχειρηματικό και κοινωνικό τους έργο είναι πραγματικά ανεκτίμητο.  Με τη μοναδικότητα του χαρακτήρα του ο καθένας τους διδάσκει, καθοδηγεί και εμπνέει τους νεότερους. Προσφέρει τη σοφία του από το κοντινό ή το απώτερο παρελθόν. Ειδικά στη νεώτερη γενιά.

Με την εκδήλωσή της 16ης Δεκεμβρίου 2016 ο ΣΒΒΕ τίμησε ουσιαστικά όλες τις παρελθούσες γενιές επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας που πίστεψαν βαθιά και υπηρέτησαν ακούραστα την ιδέα της μεταποιητικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης. Προσωπικότητες που πίστεψαν στο μέλλον και στην πρόοδο της χώρας μέσα από την έντιμη εργασία. Προσωπικότητες που στο κέντρο της ψυχής τους είχαν, σημαντικές αξίες, όπως: υπευθυνότητα, φιλοδοξία, σεβασμό, πρόοδο, αξιοπιστία, αφοσίωση, και, συναίσθηση της προσφοράς προς τους άλλους.

Χρόνια πολλά σε όλους!

*Ο Αθανάσιος Σαββάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος