Skip to main content

Τίλερσον: Πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ στη Συρία η συντριβή του ISIS

Μόλις η απειλή που θέτει το ΙΚ μειωθεί ή εξαλειφθεί, πιστεύω ότι θα μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας στη σταθεροποίηση της κατάστασης, ανέφερε.

Η πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ στη Συρία είναι η συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και έπειτα η σταθεροποίηση της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Με την συντριβή του ΙΚ και την εξάλειψη του αυτοανακηρυχθέντος «χαλιφάτου» θα εκριζωθεί ή τουλάχιστον θα μειωθεί μια απειλή που θέτει η τζιχαντιστική οργάνωση όχι μόνο ενάντια στις ΗΠΑ, αλλά και ενάντια «στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα.

«Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις προτεραιότητες μας. Και πιστεύουμε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η συντριβή του ΙΚ», τόνισε με βάση αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύτηκαν χθες.

«Μόλις η απειλή που θέτει το ΙΚ μειωθεί ή εξαλειφθεί, πιστεύω ότι θα μπορούμε τότε να στρέψουμε την προσοχή μας απευθείας στην σταθεροποίηση της κατάστασης στην Συρία», σημείωσε ο Τίλερσον, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κατορθώσει «να αποτρέψει τη συνέχιση του εμφυλίου πολέμου (σε όλη την χώρα) και να φέρει τις αντιμαχόμενες πλευρές στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) για να ξεκινήσει η διαδικασία των πολιτικών συζητήσεων».

Όπως διευκρίνισε, οι συνομιλίες αυτές απαιτούν και την συμμετοχή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων του.

«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιλέξει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο υποστηρίζοντας την εκεχειρία, μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα αυτής στην Αστάνα, αλλά και στην Γενεύη», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Εάν κατορθώσουμε να εγκαθιδρύσουμε ζώνες κατάπαυσης του πυρός στην Συρία (...) θα έχουμε τις απαραίτητες προυποθέσεις για να ξεκινήσουμε μια χρήσιμη πολιτική διαδικασία», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέμεινε πως δεν ανησυχεί για πιθανά ρωσικά αντίποινα έπειτα από την επίθεση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Συρίας. «Οι Ρώσοι δεν ήταν ποτέ ο στόχος σε αυτή την επίθεση», τόνισε.