Skip to main content

Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Τζακ Λιου, για τη δόση των 750 εκατ στο ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η Ελλάδα θα επέλεγε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν το πιστωτικό γεγονός.
Δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία της δόσης των 750 εκατ ευρώ προς το ΔΝΤ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερώσει τον  υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου ότι αυτή δεν θα πληρωθεί.
 
Πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε πως δεν θα καταβληθεί η δόση, όταν το βράδυ της περασμένης Κυριακής ενημερώθηκε από το οικονομικό επιτελείο ότι δεν υπήρχαν στα ταμεία χρήματα για να πληρωθεί τόσο η δόση προς το ΔΝΤ, όσο και οι μισθοί με τις συντάξεις.
 
Έτσι, κάλεσε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών για να τον ενημερώσει για την απόφασή του. Μετά από το τηλεφώνημα, σήμανε παντού «συναγερμός» καθώς η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν από το πιστωτικό γεγονός.
 
Τελικά το ατύχημα αποφεύχθηκε στο παρά ένα, όταν- σύμφωνα με το δημοσίευμα- το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο Δημήτρης Μάρδας βρήκαν τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Στο μεγαλύτερο μέρος τους αυτά προέρχονται από την αναβολή πληρωμών του δημοσίου προς τρίτους μέσα στον Μάιο και κατά ένα μικρό ποσοστό από τα διαθέσιμα Ταμείων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.