Skip to main content

Τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν - Τζινπίνγκ για τη Βόρεια Κορέα

Η Κίνα ελπίζει πως η Γαλλία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο, είπε ο Τζινπίνγκ.

Τη συμβολή της Γαλλίας στη διευθέτηση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα ζήτησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, όπως μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση.

«Η Κίνα ελπίζει πως η Γαλλία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο για να ηρεμήσει η κατάσταση και να επαναληφθεί ο διάλογος» για το βορειοκορεατικό ζήτημα, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ο Κινέζος πρόεδρος επανέλαβε πως η χώρα του επιθυμεί «την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» και υπογράμμισε πως «το κορεατικό ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο με ειρηνικά μέσα, με τον διάλογο και διαβουλεύσεις».

Σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο και είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Κίνα για να επιτευχθεί μια διευθέτηση του ζητήματος.

Η Κίνα και η Γαλλία είναι αμφότερες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο οι ΗΠΑ κατέθεσαν ένα νέο σχέδιο κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε την Κυριακή. Το σχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται από τη Γαλλία και τη Βρετανία. Οι ΗΠΑ θέλουν να ψηφισθεί τη Δευτέρα, όμως η Ρωσία όπως και η Κίνα επιμένουν στον διάλογο με τη βορειοκορεατική εξουσία και υπογραμμίζουν πως η επιβολή νέων κυρώσεων δεν θα αρκέσει για να τερματισθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Σι και Μακρόν δεν αναφέρθηκαν στο ζήτημα των κυρώσεων, σύμφωνα με το CCTV.