Skip to main content

Στην άρση του τουριστικού εμπάργκο στην Τουρκία προχωρά ο Πούτιν

Σύμφωνα με την Τουρκική προεδρία οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα των σχέσεων των διμερών σχέσεων.

Στο κλείσιμο μιας τετ α τετ συνάντησης κατέληξαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την πρώτη τηλεφωνική τους επικοινωνία μετα την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα των σχέσεων των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας.

«Μαζί με τη λήψη των απαραίτητων βημάτων προκειμένου να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις, Πούτιν και Ερντογάν υπογράμμισαν την ανάγκη για συνεργασία ενόψει των πολιτικών, οικονομικών και ανθρωπιστικών κρίσεων στην περιοχή» αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ταυτόχρονα το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι στην επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν συμφωνήθηκε η αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας και εκφράστηκε ετοιμότητα για την πραγματοποίηση κατ' ιδίαν συνάντησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η επιστολή Ερντογάν, στην οποία εξέφρασε λύπη για το επεισόδιο του Νοεμβρίου, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να κλείσει το «κεφάλαιο της κρίσης» στις διμερείς σχέσεις.

Παράλληλα δήλωσε ότι θα δώσει εντολή στην κυβέρνηση να αρχίσει συνομιλίες με την Τουρκία για την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων, ενώ θα τερματιστούν τα περιοριστικά μέτρα στις επισκέψεις Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, βάσει της ανακοίνωσης του Κρεμλίνου.