Skip to main content

Τι είπε ο Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό

Η συνομιλία μεταξύ των δύο αντρών πραγματοποιείται ελάχιστα 24ωρα πριν από τη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι δύο άντρες συνομίλησαν επί μία ώρα και δέκα λεπτά για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις  για το Κυπριακό και για τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε στον Ταγίπ Ερντογάν «τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς».

Το ενδεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας είχαν αφήσει από χθες ανοιχτό πηγές της ελληνικής κυβέρνησης. Συνομιλία που γίνεται ελάχιστα 24ωρα πριν από τη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά κατ' ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό στο Προεδρικό Μέγαρο.