Skip to main content

Τηλεφωνικές συνομιλίες του Τραμπ με Μέρκελ και Μέι, για τη Συρία

Η Μέι και η Μέρκελ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ενέργεια αυτή και συμφώνησαν με τον Τραμπ ότι έχει μεγάλη «σημασία» να «λογοδοτήσει ο Άσαντ

Χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις είχε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Μέι και η Μέρκελ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ενέργεια αυτή και συμφώνησαν με τον Τραμπ ότι έχει μεγάλη «σημασία» να «λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ» για την επίθεση με αέριο σαρίν που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 80 σύροι άμαχοι και αποδίδεται από την Ουάσινγκτον στις δυνάμεις του συριακού στρατού, σημειώνεται σε ανακοίνωση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Σε μια ανακοίνωση του γραφείου της Μέι τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως υπάρχει ένα «περιθώριο» να πειστεί η Ρωσία να διαρρήξει τους δεσμούς της με τον πρόεδρο Άσαντ.

Μια εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας ανέφερε πως ο Τραμπ ευχαρίστησε την Μέι για την υποστήριξή της μετά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

«Η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος συμφώνησαν ότι υπάρχει τώρα ένα περιθώριο για να πειστεί η Ρωσία ότι η συμμαχία της με τον Άσαντ δεν είναι πλέον προς το στρατηγικό της συμφέρον», ανέφερε η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Συμφώνησαν ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών (των ΗΠΑ Ρεξ) Τίλερσον στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα προσφέρει μια ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος προς μια λύση η οποία θα φέρει μια διαρκή πολιτική διευθέτηση» της κρίσης στη Συρία, συνέχισε.

Η εκπρόσωπος της Μέι πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες έδωσαν επίσης έμφαση στη σημασία που έχει η διεθνής κοινότητα και ιδίως η Κίνα να ασκήσει πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για την αποτροπή της απειλής που θέτει.